Σήμερα είναι: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό ΚΡΟΝΟΣ JOY

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

03-12-2019

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η πιο ευπαθής ομάδα στην κοινωνία μας είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ). Τα ΑμεΑ δεν είναι κάποιοι άλλοι, είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας. Είναι αυτοί για τους οποίους η φύση τους έπλασε, σε μια άτυχη στιγμή, και τους έδωσε το ιδιαίτερο πρόβλημα και έχουν τον δικό τους ρυθμό λειτουργίας και ανάπτυξης.

Τα δυσκολεύει όμως πολλές φορές και η κοινωνία μας γιατί δεν στρέφει τα μάτια της σʼαυτά, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται μόνα τους να ανταπεξέλθουν στους ανταγωνιστικούς ρυθμούς της, όπου κυριαρχούν οι εμπορευματικές αξίες.

Για εμάς μια βόλτα είναι κάτι πολύ απλό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ένας γολγοθάς και αυτο γιατί δεν υπάρχει σεβασμός και ευαισθησία απο κανέναν μας.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν αξιοπρέπεια, θάρρος και μεγαλείο ψυχής που εμείς οι «ακέραιοι» δεν διαθέτουμε.