Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στο κλίμα των ημερών κυκλοφόρησε η παραπάνω τρολ φωτογραφία.
Στο κλίμα των ημερών κυκλοφόρησε η παραπάνω τρολ φωτογραφία.

Σκηνές απείρου κάλλους και διακοπή του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στην "παρθενική" εμφάνιση του νέου Προέδρου

27-01-2022

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν προηγούμενο, καταδεικνύοντας περίτρανα την αντιπαραγωγική πολιτική του δημάρχου η οποία βυθίζει μέρα με τη μέρα τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2022 με πλήθος κρίσιμων θεμάτων, ο Γιώργος Καΐσας ως νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. (αποτέλεσε επιλογή του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη), αρνήθηκε επίμονα να προβεί σε ψηφοφορία σχετικά με γραπτό αίτημα 18 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για να γίνονται διαζώσης τα δημοτικά συμβούλια, όπως ακριβώς δηλαδή είχε συμβεί και στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση που διεξήχθη στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου.

Επί τρεις ώρες διήρκησε η συζήτηση του θέματος μιας και με την προτροπή του δημάρχου ο πρόεδρος συνέχιζε να διαφωνεί με την πλειοψηφία! Η τελική υποχώρηση της δημοτικής αρχής για προφορική δέσμευση και όχι μέσω της ψηφοφορίας, δεν έπεισε την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας να αρχίζουν να αποχωρούν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Τελικώς οι πιο ψύχραιμοι πρότειναν την διακοπή της συνεδρίασης με τον κ. Καΐσα να αναγκάζεται να υποχωρήσει και την συνεδρίαση να μετατίθεται για την ερχόμενη Δευτέρα. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα εξεταστεί το θέμα μεταξύ του προεδρείου και των παρατάξεων για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που παρουσίασε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο δεν έχει προηγούμενο μιας και δεν θυμόμαστε στο παρελθόν να έχει ξανασυμβεί διακοπή συνεδρίασης.

Η αδικαιολόγητη εμμονή της δημοτικής αρχής για δημοτικά συμβούλια εξ αποστάσεως και ή άρνησή της στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, οδήγησε στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Χαμένος φυσικά για ακόμα μια φορά ο πολίτης αυτού του δήμου. Χαρακτηριστική του όλου κλίματος και η φράση-επιχείρημα του κ.Ζαμπούκη πως με τις τηλεδιασκέψεις μπορούν να συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι απουσιάζουν σε διακοπές αναψυχής, προκαλώντας την θυμηδία ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες.

Τι ανακοίνωσε ο δήμος Αλεξανδρούπολης σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση:

Την τρίτη τακτική συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 27-1-2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex. Εντούτοις, διεκόπη, λόγω αδυναμίας σύγκλισης απόψεων των παρατάξεων ως προς τον τόπο διεξαγωγής του Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με την αρμοδιότητα που του δίνει ο νομοθέτης (643 Α.Π.:69472/24.09.2021) επέλεξε τον πιο ασφαλή τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της τηλεδιάσκεψης, λαμβάνοντας πρωτίστως σοβαρά υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στον Νομό Έβρου (485 στις 25/1, 398 στις 26/1), όπως επίσης και τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών για επικίνδυνη εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Αυτό αποτέλεσε βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που επέμεναν απόλυτα και άκαμπτα στη δια ζώσης σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες» κατηγόρησε τον Δήμαρχο για «πολιτικά παιχνίδια» και αποχώρησε δηλώντας «θα καθίσουμε ή θα φύγουμε για να δώσουμε ένα χαστούκι σε αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν την τηλεδιάσκεψη;»

Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας, για την ασφάλεια όλων και για την αποτροπή της όποιας, ενδεχόμενης εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η αποφυγή των διά ζώσης συσκέψεων. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τη δεδομένη χρονική στιγμή που όλες οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση λόγω χειμώνα να προσέχουμε τις επαφές και τις συσκέψεις που κάνουμε. Χρέος μου είναι η διασφάλισης της δημόσιας υγείας και η τήρηση των επιβεβλημένων από την Κυβέρνηση περιοριστικών μέτρων. Δημοκρατία είναι η πολυφωνία και η ανταλλαγή πολιτικών θέσεων και απόψεων, οι οποίες δεν εγκλωβίζονται μέσα σε «χωροταξικές» παραμέτρους και διαστάσεις που έθεσαν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αλλά διασφαλίζονται και μέσω των τηλεδιασκέψεων. Πρότεινα, μάλιστα, στους επικεφαλής των παρατάξεων να συμφωνήσουμε από κοινού και να ψάξουμε να βρούμε αίθουσα που θα πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζουν τα μέτρα.

Το Κοινοβούλιο, ο ναός της Δημοκρατίας, ένα κτήριο με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, εάν έχετε παρακολουθήσει συνεδριάζει σε μία πολύ μεγάλης χωρητικότητας αίθουσα με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων ανά Κοινοβουλευτική ομάδα. Παντού, στην Ευρώπη, τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες. Δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση της αντιπολίτευσης, όταν και μέσω του διαδικτύου μπορεί να διεξαχθεί τόσο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και κάθε μορφής οργανωμένη συζήτηση. Είναι λυπηρά όλα όσα έγιναν χθες.

Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να επισημάνω το εξής: Σε ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο ασφαλώς σενάριο της όποιας διασποράς του ιού μετά από σύσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου, την πολιτική ευθύνη στο τέλος της ημέρας ποιος θα την έχει; Η απάντηση είναι προφανώς: ή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο Δήμαρχος που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το γεγονός. Είναι, λοιπόν, χρέος μας να τηρήσουμε στο ακέραιο τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, να διαμορφώσουμε μία υψηλή ζώνη υγειονομικής ασφάλειας για τον Δήμο μας και τους Δημότες μας, για να είμαστε κι εμείς στο μέγιστο, δυνατό βαθμό «αρωγοί» και «ενεργοί» στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Πρόκειται για μία πολύ ειδική συνθήκη, την οποία και καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης».

 

e-evros.gr@newsroom