Σήμερα είναι: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ALL4U ΙΚΤΕΟ SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός υποστράτηγος Κρίστοφερ Μόχαν εν όψει της άσκησης «Defender 2021»

20-02-2020

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από εχθές ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Μόχαν, διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Πολεμικών Επιχειρήσεων (21st Theater Sustainment Command), στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός υποστράτηγος πραγματοποιίησε συνάντηση με την Διοίκηση του Ο.Λ.Α στα γραφεία του Οργανισμού.

Η άφιξη του στην πόλη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν την Αλεξανδρούπολη να συμπεριλαμβάνεται στην άσκηση «Defender 2021», κατά την οποία θα γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση στρατευμάτων και υλικού του αμερικανικού στρατού από τις ΗΠΑ στα σύνορα με την Ρωσία τα τελευταία 25 χρόνια.

Η «Defender 2021», προβλέπει την κινητοποίηση συνολικά 37.000 στρατιωτών: 29.000 από τις ΗΠΑ και 8.000 από τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα θα μεταφερθούν 20.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και κοντέινερς από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη σε αποθήκες. Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι. Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης άσκησης πολεμικής προετοιμασίας, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να αποβιβαστεί στην πόλη μια ολόκληρη μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού του αμερικανικού στρατού, η οποία θα μετακινηθεί μέσω του Έβρου στη Βουλγαρία και την Ρουμανία, καλύπτοντας το «νότιο μέτωπο» με την Ρωσία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντας υποστήριξη για τους χιλιάδες στρατιώτες αλλά και την την υλικοτεχνική υποδομή για την μεταφορά του πολεμικού υλικού.

Εκτός όμως από το βασικό σενάριο που θα περιλαμβάνει την μετακίνηση των στρατευμάτων, η «Defender 2021», θα «συνδεθεί» και με 6 άλλες ετήσιες ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, τις «Allied SpiritXI, Dynamic Front 20», «Joint Warfighting Assessment 20», «Saber Strike 20», «Swift Response 20» και «Trojan Footprint» με ένα κοινό σενάριο άσκησης, συντονισμένη εντολή αποστολής, αμοιβαία υποστήριξη και κοινό περιβάλλον επικοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Swift Response 20», θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα με την συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων."