Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Στο ρυθμό της "Black Friday" και φέτος η Αλεξανδρούπολη

Στο ρυθμό της "Black Friday" και φέτος η Αλεξανδρούπολη

26-10-2017

Στο ρυθμό της ΒLack Friday θα μπει και φέτος η πόλη της Αλεξανδρούπολης και το ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς πολλά καταστήματα θα συμμετέχουν και φέτος στην ημέρα των υπερπροσφορών, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.

Η Black Friday γιορτάζεται παραδοσιακά την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών, την Παρασκευή δηλαδή μετά την 4η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου, αποτελώντας αφορμή για τρελές προσφορές στα καταστήματα και σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ξεκίνησε ως θεσμός από την Αμερική και σύντομα επεκτάθηκε γιατί όμως ονομάστηκε «Μαύρη» Παρασκευή; Και εδώ οι λόγοι είναι δυο-τρεις.

  • Πρώτον, διότι οι έμποροι στα τεφτέρια τους για πρώτη φορά σημείωναν με μαύρο μελάνι τα έσοδά τους. Το μαύρο μελάνι το χρησιμοποιούσαν για τα κέρδη. 
  • Δεύτερον, διότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τη «Μαύρη Παρασκευή» οι άδειοι δρόμοι των πόλεων μαύριζαν από τον κόσμο και τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τα μαγαζιά για να ψωνίσουν.
  • Τρίτον επειδή οι εργάτες και οι υπάλληλοι που παρέμειναν στις πόλεις για να δουλέψουν ζητούσαν όλοι άδεια για να πάνε στα καταστήματα και «μαύριζαν»τα απουσιολόγια.

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Χατζημιχαήλ, ο ίδιος μας ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των καταστημάτων φέτος, την ημέρα της "Black Friday" και αυτό για να διαμοιραστεί ο τεράστιος τζίρος που γίνεται αυτή την ημέρα.

Το πρόβλημα που δημιουργείται

Μπορεί η μέρα να ευνοεί πολλά καταστήματα, όμως δημιουργεί και ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό του υπερκαταναλωτισμού. Οι περισσότεροι καταναλωτές τη μέρα αυτή είναι νεαροί και μαθητές και αγοράζουν επειδή βρήκαν κάτι σε τιμή ευκαιρίας και όχι επειδή το είχαν ανάγκη.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι πως η μέρα αυτή παίρνει ένα τεράστιο κομμάτι τζίρου από αυτό των Χριστουγέννων.

Όλια Γκαντανίδου