Σήμερα είναι: Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
greek english turkish
SOHO AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ο Β.Καριοφυλλίδης παραδίδει στον Δήμαρχο Ορεστιάδας το χώμα από τη "χαμένη πατρίδα" των Ποντίων
Ο Β.Καριοφυλλίδης παραδίδει στον Δήμαρχο Ορεστιάδας το χώμα από τη "χαμένη πατρίδα" των Ποντίων

Στο χώμα της Τραπεζούντας θα θεμελιωθεί το μνημείο των Ποντίων στην Ορεστιάδα

08-09-2018

Χώμα και αγιασμό από την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας για να μπεί στα θεμέλια του νέου μνημείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Νέα Ορεστιάδα προσέφερε στο δήμο Ορεστιάδας, ο ποδηλάτης και αρχισυντάκτης του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Ο ποδηλάτης που έχει ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου από τις Αχαρνές με σκοπό μέσα από τη διαδρομή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» να αναδείξει το αρχαίο θέατρο της περιοχής, βρίσκεται αυτή την στιγμή καθοδόν για την επιστροφή του στις Αχαρνές.

Στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας, τον ποδηλάτη υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μαυρίδης —ο οποίος παρέλαβε το χώμα και τον αγιασμό—, παρουσία του Κωνσταντίνου Καλτσίδη, προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» καθώς και πλήθος μελών του.

Ο αγιασμός είχε συλλεχθεί από το πρώτο ταξίδι του Βασίλη Καρυοφυλλίδη «Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα: Ποδηλατώντας στη γη των προγόνων μου».

Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε ο ποδηλάτης με τον δήμαρχο τονίστηκε ο σκοπός της δράσης που είναι η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου των Αχαρνών και δη του αρχαίου θεάτρου της περιοχής του που είναι από τα σημαντικότερα του αρχαίου πολιτισμού αλλά και τη σύνδεσή του με άλλα μνημεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Πόντο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα μηνύματα που περνάει η δράση —θρησκευτικά, πολιτικά και πολιτιστικά— σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Την δράση «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό», υποστηρίζει ο Δήμος Αχαρνών αλλά και η Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «Επισκήνιον».

Την δράση αυτή έχουν αγκαλιάσει μέχρι στιγμής δεκάδες ποντιακά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμος Χερίαννας τον βράβευσε για την προσπάθεια του, τον αγκάλιασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καθώς και ο δήμος Τραπεζούντας.

Πηγή: trapezounta.gr