Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ. Λαμπάκη, με τον Υφυπουργό Εργασίας Haus Joachim Fuchtel

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ. Λαμπάκη, με τον Υφυπουργό Εργασίας Haus Joachim Fuchtel

19-09-2016

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 γερμανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εργασίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Haus Joachim Fuchtel, επισκέφτηκε το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, ο Βουλευτής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Volkmar Klein, η αναπληρώτρια Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Anita Englert, ο σύμβουλος του Υφυπουργού, Christoph Schumaches, ο επιχειρηματίας Karl Bracen και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Δημάρχων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, Αθανάσιος Σεραφείμ.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία όπως επιτάσσει το εθιμοτυπικό της ελληνικής φιλοξενίας, αναφέρθηκε στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αποδίδοντας ευθύνες τόσο στους Έλληνες όσο και στους Γερμανούς που από το 1988 δάνειζαν χρήματα στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα και δίχως όρους δημιουργώντας μηχανισμούς αδυναμίας για να ανταπεξέλθει η χώρα μας στις υποχρεώσεις της και συνθήκες απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα, αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι οι βόρειες χώρες παραμένουν αμέτοχες στην αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ η Γερμανία φαίνεται ότι δεν έχει συναίσθηση ότι τα ελληνικά σύνορα –τα οποία διατρέχουν άμεσο κίνδυνο παραβίασής τους από τις ορδές των προσφύγων και των μεταναστών- είναι και ευρωπαϊκά.

Ο κ. Λαμπάκης αναφερόμενος στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αφορά τη συνεργασία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ότι η πρόταση είναι προσχηματική, καθώς δεν προτείνεται καμία πολιτική που να στοχεύει στην παραγωγή και την ανάπτυξη, εκφράζοντας ανοιχτά επιφυλάξεις και δυσπιστίες μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Fuchtel δήλωσε ότι εκτίμησε την ειλικρίνεια και την ευθύτητα των λόγων του Δημάρχου, ότι αποδέχεται την αυστηρή κριτική, ενώ επέμεινε στη δυνατότητα συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Με τη σειρά του ο κ. Λαμπάκης παρουσίασε την εικόνα της Αλεξανδρούπολης και τις προοπτικές εξέλιξής της σε ενεργειακό και εμπορικό κόμβο που δημιουργούνται από την αξιοποίηση του λιμανιού, την εγκατάσταση σταθμού LNG, τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, τη δημιουργία ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης- Σβίλενγκραντ- Μπουργκάς και τη σύνδεση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς με απώτερο στόχο τη σύνδεση της Μεσογείου με τη Μαύρη Θάλασσα και τις Βαλτικές Χώρες και τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Γιβραλτάρ προς το Βορρά.

Επίσης, αναφέρθηκε στη γεωθερμία και στο γεγονός ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που έχει εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής και μέσης ενθαλπίας στην Τραϊανούπολη, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη ιαματικής πηγής με πιστοποιημένο ιάσιμο νερό για 14 ασθένειες και κάλεσε τον κ. Fuchtel -εφόσον το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της περιοχής είναι πραγματικό και όχι προσχηματικό- να μεσολαβήσει για την προσέλκυση νέων επενδυτών που θα φέρουν κεφάλαια στον τόπο και όχι τεχνογνωσία, την οποία ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήδη κατέχει.

Ο κ. Fuchtel δήλωσε εντυπωσιασμένος και πρόθυμος να ξεκινήσει μια σειρά επαφών και ουσιαστικών συζητήσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα της περιοχής.