Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Δήμαρχο του Μπουργκάς

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης με τον Δήμαρχο του Μπουργκάς

16-02-2016

Σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης με δήμους της Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και του Δημάρχου του αδελφοποιημένου Δήμου Μπουργκάς, κ. Dimitar Nikolov, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μπουργκάς, κ. Krasimir Stoychev, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Μπουργκάς, κ. Diam Dimov και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, κ. Αλέξανδρος Παπαχρήστου.

Ο κ. Λαμπάκης, αφού περιέγραψε τη δυσμενή κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα και ειδικότερα η περιοχή της Θράκης εξαιτίας του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος (απειλή περί κλεισίματος συνόρων, πιέσεις για αποδοχή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων, έλεγχος υδάτων από νατοϊκά σκάφη), επεσήμανε ότι "είναι υποχρέωση του κάθε Δημάρχου να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του παρέχει ο φυσικός πλούτος που διαθέτει η Ελλάδα και να ωθήσει την τοπική οικονομία και κοινωνία σε τροχιά ανάπτυξης. Ειδικότερα για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης η ύπαρξη του λιμανιού, η γεωθερμία, η δημιουργία θερμοκηπίων και τα ιαματικά λουτρά αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου και να προσελκύσουν νέους επενδυτές και τουρίστες, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί και μέσα από την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την αυτοδιοικητική περιοχή του Σοσνόβυι Μπορ και του δήμου της Αγ. Πετρούπολης".

Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπάκης περιέγραψε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από αδράνεια και πραγματοποίηση ελάχιστων οικονομικών συναλλαγών και αφετέρου από μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης επενδυτών, η οποία όμως προσκρούει σε ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Nikolov για τη διάταξη του λιμανιού και την οριζόντια σύνδεσή του με την έκταση 480 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί διαμετακομιστικό κέντρο, και με το αεροδρόμιο. Στα σχέδια του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι η σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία οδό και η ηλεκτροκίνηση από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο ενώ η τελική στόχευση αφορά στη συγκέντρωση εμπορευμάτων από την Ιβηρική χερσόνησο, το Γιβραλτάρ και τις χώρες της Εγγύς Ανατολής, τα οποία μέσω της ηλεκτροκίνησης που θα είναι ανταγωνιστική θα μπορούν να μεταφερθούν στο λιμάνι του Μπουργκάς και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής.

Από τη μεριά του, ο κ. Nikolov ενημέρωσε το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχή πληθυσμιακή αύξηση του δήμου Μπουργκάς, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται ήδη στις 370.000 και η οποία οφείλεται αφενός στην εσωτερική μετανάστευση και αφετέρου στην εγκατάσταση Ρώσων πολιτών. Τόνισε ότι “το λιμάνι του Μπουργκάς βρίσκεται επίσης, σε πλήρη ανάπτυξη, ότι εκτελεί υψηλές εμπορικές συναλλαγές κυρίως με τη Ρωσία και ότι επιθυμεί την ανάπτυξη σχέσεων συνεχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων αποβλέποντας ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, οι δύο άντρες συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αεροπορικής σύνδεσης που θα συνδέει την Αγ. Πετρούπολη με το Μπουργκάς και την Αλεξανδρούπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη μεταβαίνει στην Αγ. Πετρούπολη για να παραστεί στην τελετή αδελφοποίησης των Τμημάτων Ιατρικής, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου της Αγ. Πετρούπολης, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα αυτό.

Όσον αφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Λ.Α., κ. Παπαχρήστου, εξέφρασε το ενδιαφέρον της διοίκησης για σύνδεση και συνεργασία με το λιμάνι του Μπουργκάς τονίζοντας ότι “δεδομένων των συνθηκών (υπαρκτή σιδηροδρομική σύνδεση, έκταση 480 στρεμμάτων που προορίζεται να δημιουργηθεί το διαμετακομιστικό κέντρο και αεροδρόμιο) και μετά από τις ενέργειες που έγιναν για να αποκτήσει το λιμάνι τα βάθη και τις υποδομές για υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σε θέση να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, όπως ακριβώς του αρμόζει”, προτείνοντας τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών.

Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Μπουργάς, κ. Dimov, τόνισε ότι η παρούσα στιγμή αποτελεί μια πολύ καλή συγκυρία για την έναρξη συζητήσεων με αντικείμενο την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας ώστε να διακινούνται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ποσότητες εμπορευμάτων ανάλογες με αυτές που διακινούνται στο λιμάνι του Μπουργκάς, του μεγαλύτερου λιμανιού της Βουλγαρίας, αντιπροτείνοντας τη θαλάσσια σύνδεση των δύο λιμανιών για τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και επιβατών.

Επίσης, κ. Λαμπάκης ενημέρωσε τον κ. Nikolov για τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πρώην Καπνομάγαζο) προτείνοντας την ανταλλαγή 500 λογοτεχνικών βιβλίων μεταξύ των δύο δήμων, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό τμήμα βουλγαρικής λογοτεχνίας και ένα αντίστοιχο τμήμα ελληνικής λογοτεχνίας στις βιβλιοθήκες των δύο δήμων και για την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης που είναι στα άμεσα σχέδια του Δήμου προτείνοντας την αμοιβαία φιλοξενία εκθέσεων, προτάσεις τις οποίες ο κ. Nikolov αποδέχτηκε με ενθουσιασμό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι δύο Δήμαρχοι συμφώνησαν στη μη υλοποίηση του έργου, εφόσον αυτό δεν εγγυάται την απαλλαγή από οποιαδήποτε προσβολή του περιβάλλοντος.

Οι δύο άντρες ανανέωσαν το ραντεβού τους σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουργκάς μετά από 15 - 20 ημέρες, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης, εκπρόσωποι της διοίκησης του Ο.Λ.Α. και του ήδη αδελφοποιημένου Επιμελητηρίου Ν. Έβρου.

Δείτε αναρτήσεις στη σελίδα μας στο Facebook σχετικά με το θέμα:
 

Συμβαίνει τώρα (13:30): Σε συνέχεια των επαφών που προηγήθηκαν στη Σόφια, αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνέντευξη τύπ...

Δημοσιεύτηκε από e-evros.gr στις Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016