Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
greek english turkish
KOYKORAVAS TIMI MIKRO AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Συνεχίζεται η κόντρα Πέτροβιτς - Καΐσα για τα "μάτια" της Σαμοθράκης

Συνεχίζεται η κόντρα Πέτροβιτς - Καΐσα για τα "μάτια" της Σαμοθράκης

11-01-2018

Η μία απάντηση μετά την άλλη έρχεται στο "δημόσιο διάλογο" που άνοιξε μεταξύ του Aντιπεριφερειάρχη Έβρου Δ. Πέτροβιτς και του βουλευτη Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καΐσα.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα ξεκίνησε όταν ο κ. Πέτροβιτς απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με την οποία από 1/1/2018 καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στη Σαμοθράκη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον κ. Καϊσα.

Στην επιστολή αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά την τροποποίηση της απόφασης και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. (Δείτε την επιστολή κάνοντας ένα κλικ εδώ)

Έπειτα, την απάντησή του στην επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς, έδωσε ο  κ. Καΐσας. Στην απάντησή του τόνισε πως θεωρεί ότι η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα με όλους τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Σαμοθράκης. Ενώ αντίστοιχα αναμένει από την Περιφέρεια και από τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη, δεδομένου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης στο νησί το συντομότερο δυνατό. (Δείτε την απάντηση με ένα κλικ εδώ)

Και τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης δίνει και πάλι την απάντησή του στην απάντηση του κ. Καΐσα.

Δείτε την παρακάτω:

Αξιότιμε κ. Καΐσα,

Όσα αναφέρετε στην απάντησή σας σχετικά με τα οφειλόμενα μέτρα που έλαβε η πολιτεία, μετά τη «θεομηνία» που έπληξε το νησί της Σαμοθράκης, είναι αυτονόητα.

Προξενεί εντύπωση που αυτοεπαίρεστε για πράγματα που η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς υποχρεωμένη να πράξει σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ως προς το θέμα των έργων αποκατάστασης στο νησί, εμείς ως Περιφέρεια και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, πράττουμε από την πρώτη στιγμή, όλα όσα μας αναλογούν για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

Οι καταστροφές στη Σαμοθράκη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε, πως επί της ουσίας και αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δεν απαντάτε. Σας ερωτώ λοιπόν:

Συμφωνείτε κ. Καΐσα στο να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018;

Συμφωνείτε κ. Καΐσα να αυξηθεί στη Σαμοθράκη από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία,  από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών;

Συμφωνείτε κ. Καΐσα ότι οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που ζητούμε να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης;

Εμείς ξεκάθαρα απαντούμε ότι διαφωνούμε με την κυβερνητική απόφαση, τη θεωρούμε άδικη και ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να μην ισχύσουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ζητούμε και διεκδικούμε για τους ακρίτες νησιώτες μας της Σαμοθράκης, το δικαίωμα στη ζωή και δεν θα σταματήσουμε να το πράττουμε συνεχώς, είτε αυτό αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Εμείς δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας και αγωνιζόμενοι για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Έβρου!

ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΩΝ