Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Τα συμφραζόμενα του καλοκαιριού...Και οι "μυστικές" σημασίες τους!

Τα συμφραζόμενα του καλοκαιριού...Και οι "μυστικές" σημασίες τους!

12-07-2020

Αφού βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, ας οδηγηθούμε στην εξερεύνηση των βαθύτερων σημασιών κάποιων λέξεων που αποτελούν την βάση του λεξιλογίου μας για την περίοδο του καλοκαιριού. Μιλάμε καθημερινά, αναφέροντας διάφορες λέξεις θυμόμαστε όμως άραγε την προέλευση και την καίρια σημασία τους; 

Μιάς και οι Κυριακές αποτελούν για τους περισσότερους μέρες ξεκούρασης, ας διευρύνουμε τις γνώσεις μας στο γλωσσικό επίπεδο.

Αρχικά, η λέξη άμμος σημαίνει τους πολὺ λεπτούς κόκκους λίθων και γενικά κάθε συσσώρευμα μικρών κόκκων πετρωμάτων και προέρχεται από την αρχαία λέξη ἄμμος. Στα αρχαία ο τύπος «ψάμμος» προέρχεται απὸ το ρήμα «ψάω» που σημαίνει «τρίβω κάτι, ώστε να το  κάνω λείο, καθαρίζω, κάνω σκόνη, συντρίβω».

Έπειτα, η λέξη κύμα σημαίνει την κίνηση υδάτινων μαζών που υψώνονται και χαμηλώνουν από τον άνεμο  προέρχεται από το ρήμα «κύω» που σημαίνει «είμαι φουσκωμένος» και την παραγωγική κατάληξη  «-μα». Συνεπώς κατά λέξη σημαίνει αυτό που «φουσκώνει» ( από όπου και η λέξη κύηση, κύημα ).

Παράλληλα συχνά χρησιμοποιούμε την λέξη παραθαλάσσια. Είναι ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του επιθέτου «παράλιος» που παράγεται από την πρόθεση «παρά» και το ουσιαστικό «ἅλς»(θάλασσα). Βέβαια, σχετικά με τη λέξη αυτή υπάρχει διαχωρισμός και διαφοροποίηση ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, αφού:

«ἡ ἅλς» =η θάλασσα και το αρσενικό «ὁ ἅλς»= το αλάτι

Επιπλέον, η αγαπημένη μας λέξη και ίσως για κάποιους και εποχή, είναι το καλοκαίρι που είναι μεσαιωνική λέξη( καλοκαίριον) και προήλθε απο την συχώνευση της φράσης "καλός καιρός".

Και μία πολυαγαπημένη λέξη που όλοι μας επιθυμούμε για τον μήνα του καλοκαιριού είναι η λέξη ταξίδι. Η λέξη είναι εξέλιξη του μεσαιωνικού «ταξίδιον», έχει στη ρίζα του το ρήμα «τάσσω» και το ουσιαστικό «τάξις», που σημαίνει κατάταξη. Η λέξη «ταξίδιον» σήμαινε «το τάγμα εκστρατείας», «η εκστρατεία, η πορεία στρατευτικού σώματος» και σιγά σιγά μετεξελίχθηκε στη σημερινή σημασία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως αξιοποιώντας τον χρόνο μας δημιουργικά και εκπαιδευτικά κάνουμε καλύτερο τον εαυτό μας και έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση για να εκφράσουμε την γνώμη μας, καμία γνώση δεν πάει "χαμένη"! 

Φ. Δούκογλου