Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

«Τέλος» η ΕΒΖ Ορεστιάδας - μετατίθενται οι εργαζόμενοι – εκκρεμούν οι πληρωμές

«Τέλος» η ΕΒΖ Ορεστιάδας - μετατίθενται οι εργαζόμενοι – εκκρεμούν οι πληρωμές

21-12-2018

Προς το τέλος της φαίνεται πως βαδίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ύστερα από πολλά «σκαμπανεβάσματα» σε επίπεδο Διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, σήμερα (21/12) αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η Τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας του προγράμματος αποζημιώσεων των εργαζομένων, που προβλέπει αφενός την ένταξη των εργαζομένων σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους, αφετέρου την μετάταξη των νεότερων σε άλλες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η μείωση του κόστους μισθοδοσίας της ΕΒΖ στο πλαίσιο του σχεδίου πώλησης της εταιρίας, με σκοπό την «της διασφάλισης της εξυγίανσης και βιώσιμης λειτουργίας» της ΕΒΖ.

Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Αλ.Χαρίτσης προ μηνών στους εργαζομένους πως «δεν θα σας αφήσω έτσι», αφετέρου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ΕΒΖ, μια εποχή δίχως εργαζόμενους.

Σε περίπτωση που τα εργοστάσια εντέλει πουληθούν θα είναι στο χέρι του υποψηφίου επενδυτή το πώς θα διαχειριστεί το εναπομείναν ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η Βιομηχανία φαίνεται πως βαδίζει για την οριστική πτώχευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου λήγει η προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της ΕΒΖ, γεγονός που δίνει την δυνατότητα σε αγρότες και εργαζόμενους να διεκδικήσουν όσα η βιομηχανία τους οφείλει.

Οι 39 εργαζόμενοι στην ΕΒΖ Ορεστιάδας πάντως κρατούν μικρό καλάθι και διατηρούν επιφυλάξεις έως και την ψήφιση της τροπολογίας, αφού πλέον «φυσούν και το γιαούρτι».

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο βόρειο Έβρο δεν κατέστη δυνατό να λειτουργήσει φέτος, και το ίδιο προβλέπεται και για την επόμενη καμπάνια, αφού αφενός δεν υπάρχει η επαρκής ποσότητα τεύτλων, αφετέρου έχει καθυστερήσει σημαντικά η αποζημίωση αγροτών και εργαζομένων.

Μαρίνα Κριτού