Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Λαπαροσκοπική χειρουργική μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας
Λαπαροσκοπική χειρουργική μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική μας εξηγεί ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος κ. Μενεξάκης

27-04-2022

Συναντήσαμε τον Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο ειδικό στην ρομποτική χειρουργική κ. Μενεξάκη Κωνσταντίνο στο καινούργιο του ιατρείο επί της Λ. Δημοκρατίας 299 για να μας εξηγήσει όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για τη ρομποτική χειρουργική αλλά και άλλα ενδιαφέρον θέματα.

- Γιατρέ, αρχικά να μας εξηγήσετε τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Είναι το σύνολο των χειρουργικών μεθόδων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση καλοήθων ή κακοήθων παθήσεων με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και χειρουργικό τραύμα στο σώμα. Στη γυναικολογία, πιο συγκεκριμένα, είναι η ρομποτική, η λαπαροσκοπική κι η υστεροσκοπική χειρουργική. Η ρομποτική κι η λαπαροσκοπική χειρουργική γίνονται με μικρές τομές στο δέρμα των 5-10 χιλιοστών για παθήσεις των γυναικολογικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα. Η υστεροσκοπική χειρουργική διενεργείται διακολπικώς για παθήσεις της κοιλότητας της μήτρας ή υπογονιμότητα.

Γιατί να προτιμήσουμε την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντί της ανοιχτής επέμβασης;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει την ανοιχτή χειρουργική στις ανεπτυγμένες χώρες κι αποτελεί πλέον τη μέθοδο εκλογής για το σύνολο σχεδόν των γυναικολογικών επεμβάσεων. Προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων έναντι της ανοιχτής χειρουργικής, όπως:

 • Λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές, όπως η αιμορραγία, η λοίμωξη, η ρήξη του τραύματος, η δημιουργία συμφύσεων μετά το χειρουργείο και η θρόμβωση
 • Χαμηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικού πόνου και κατά συνέπεια μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (σε ορισμένες περιπτώσεις εξιτήριο την ίδια μέρα)
 • Ταχύτερη ανάρρωση και κινητοποίηση, όπως κι επάνοδο της ασθενούς στην εργασία και στις καθημερινές της δραστηριότητες
 • Αδιαμφισβήτητα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική

Είναι η πλέον σύγχρονη χειρουργική μέθοδος κι αποτελεί εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μέσω της ρομποτικής τεχνολογίας. Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από πέντε βασικά εξαρτήματα:

 1. Την εργονομικά σχεδιασμένη ρομποτική κονσόλα
 2. Το τροχήλατο των ρομποτικών βραχιόνων
 3. Τον ενδοσκοπικό πύργο
 4. Το  σύστημα όρασης InSite® Vision System, και τέλος
 5. Τα  ειδικά ενδοσκοπικά ρομποτικά εργαλεία EndoWrist®

Η ρομποτική προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής λαπαροσκοπικής μεθόδου. Προσφέρεται η δυνατότητα εφαρμογής χειρουργικών χειρισμών με 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων έναντι 4 της κλασσικής λαπαροσκόπησης κι επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν λεπτότερες επεμβάσεις με εξαιρετική δεξιότητα κι ακρίβεια. Το ρομπότ είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλείφει το φυσιολογικό τρόμο των χεριών του γιατρού, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μειονέκτημα της συμβατικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ιδιαίτερα σε επιπλεγμένες και πολύωρες επεμβάσεις.

Επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής αποτελεί η εξασφάλιση εικόνας 3 διαστάσεων σε μεγάλη μεγέθυνση προσφέροντας έτσι άριστη αντίληψη του βάθους και πολύ καλύτερη αίσθηση του χώρου. Επιπρόσθετα, σημειώνεται βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής της επέμβασης καθώς μειώνεται σημαντικά η κόπωση του χειρουργού καθώς του επιτρέπεται να εκτελεί τις κινήσεις καθισμένος μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο κι εργονομικά άριστο περιβάλλον.

Τέλος, μέσω των 4 βραχιόνων του ρομπότ, ο χειρουργός έχει ο ίδιος τη δυνατότητα ελέγχου και συντονισμού όλων των χειρουργικών εργαλείων και του ενδοσκοπίου, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν ισχύει για την κλασσική λαπαροσκόπηση, όπου ο βοηθός αναλαμβάνει το χειρισμό κάποιων εκ των εργαλείων. Συνεπώς, ο συντονισμός των κινήσεων δεν μπορεί να είναι εξίσου ακριβής.

Ειδικά στη γυναικολογία, οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

 • Αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας
 • Εξαίρεση (αφαίρεση) βαθιάς διηθητικής ενδομητρίωσης
 • Υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) με ή χωρίς τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες
 • Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης ή υδροσάλπιγγας
 • Λύση συμφύσεων
 • Αποκατάσταση πρόπτωσης γυναικολογικών οργάνων
 • Υστερεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό σε περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας

Mπορείτε να βρείτε τον Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο κ. Μενεξάκη και στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram κάνοντας κλικ εδώ.