Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει το κούρεμα των χρεών και οφειλών από τις τράπεζες.
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει το κούρεμα των χρεών και οφειλών από τις τράπεζες.

Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια στον Έβρο και τους οφειλέτες

26-02-2017

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει το κούρεμα των δανείων από τις τράπεζες εντός του 2017, ενώ θα φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσες φορές οι τράπεζες προέβησαν σε διαγραφή χρεών και ρύθμιση οφειλών δεν το έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό γιατί αυτό ήταν εδώ και πολλά χρόνια μακριά από την τακτική τους.

Εμείς ήρθαμε σε επικοινωνία με την κα. Σοφία Ταλιαντζή, δικηγόρο και  Πρόεδρο Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Έβρου και μας ενημέρωσε για τα κόκκινα δάνεια στον Έβρο:

"Πράσινο φως για διαγραφή των τόκων που έχουν συσσωρευτεί στα κόκκινα δάνεια άναψε για τις τράπεζες. Το "κούρεμα" των τόκων συμφέρει και τις τράπεζες για να συνεχίσει η αποπληρωμή, αφού η εναλλακτική που έχουν είναι τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες, τα λεγόμενα distress funds. Όλα δείχνουν ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για το «κούρεμα», αφού και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παραδέχεται πως «θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών».
 
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι σήμερα η θηλιά που σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες. Επισήμως τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο 37 με 40% με τις προβλέψεις των τραπεζιτών για το άμεσο μέλλον να είναι δραματικές, αφού «βλέπουν» τα κόκκινα να κάνουν και νέο άλμα, πριν αρχίσουν να υποχωρούν.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες το «κούρεμα», τουλάχιστον σε τόκους είναι μονόδρομος. Τα νοικοκυριά έχασαν πάνω από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος τους τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα είδαν την αξία των σπιτιών τους, που τα έχουν αποκτήσει με δάνεια, να «βυθίζεται» κατά 35% έως και 70% (αναλόγως με την περιοχή και την ημερομηνία κτήσεως τους) τουλάχιστον. Οι αγοραπωλησίες είναι «παγωμένες» ακόμα και στην περίπτωση που θα θελήσουν να πουλήσουν το σπίτι τους. 
 
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, πάνω από την οποία «πετάνε» τα distress funds, που επενδύουν στην συμφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν νέες δραστικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια με «κούρεμα».
 
Το κούρεμα θα αφορά τους τόκους που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, λόγω καθυστέρησης της πληρωμής των δόσεων. Δηλαδή στα νέα προγράμματα ρυθμίσεων θα «κουρεύονται» οι επιπλέον τόκοι, ενώ οι συνεπείς δανειολήπτες που θα πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις του ρυθμισμένου δανείου θα έχουν πρόσθετο «κούρεμα» σε τμήμα των τόκων στο τέλος κάθε έτους.
 
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες δουλεύουν πυρετωδώς, για να μεταφέρουν ευρωπαϊκά μοντέλα ρυθμίσεων στα ελληνικά δεδομένα. Και θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλά από τα μοντέλα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και μερικό «κούρεμα» της οφειλής.
Το «κούρεμα» είναι  μια ευκαιρία για τις τράπεζες να εξυγιάνουν ισολογισμούς (επιβάλλοντας βεβαία ρήτρες στον δανειολήπτη που δεν θα είναι συνεπής), αλλά και για τα νοικοκυριά να σώσουν τις περιουσίες τους.
 
Τα distress funds, εξάλλου στις αναγνωριστικές συζητήσεις που είχαν με τις ελληνικές τράπεζες, έδωσαν τιμές πολύ χαμηλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις πληρώνουν μόλις 5 σεντς ανά ευρώ, για να πάρουν ένα «κόκκινο» δάνειο.
 
Οι τράπεζες, αν τα δώσουν θα γράψουν ζημιές, διότι μπορεί να εισπράξουν άμεσα ρευστό και να «καθαρίσουν» μία και καλή τους ισολογισμούς τους αφού θα διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια. Όμως για τα μη εξυπηρετούμενα έχουν ήδη υπολογίσει μεγάλες προβλέψεις επισφαλειών. Με τις προβλέψεις αυτές στην ουσία έχουν ήδη "ξεγράψει" ένα μέρος των δανείων αυτών, οπότε τις συμφέρει αντί να χάσουν το 95%, να «κουρέψουν» ένα 20% με 25%.
 
Συμπερασματικά  αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε γενναίες διαγραφές όλων δανείων  και γρήγορα με ρεαλισμό και θάρρος, τότε πολύ σύντομα θα δούμε (πιθανόν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους) ελληνικές επιχειρήσεις ξένων  συμφερόντων,  επίσης αυτό που θα συμβεί τις δε πρώτες κατοικίες  των νοικοκυριών θα θυμίζει «Μικρασιατική Καταστροφή»καθώς θα ελλείψουν από την αγορά περίπου 6% με 6 ½ % δισεκατομμύρια λόγω 3 ½ % του πλεονάσματος που έχουμε συμφωνήσει να έχουμε κάθε χρόνο και α επιπλέον περίπου 3 δισεκατομμύρια για μετρά. Τούτο σημαίνει ότι εκτός από αυτούς που διαθέτουν μεγάλες συντάξεις και μισθούς ουδείς άλλος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις."