Σήμερα είναι: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ALL4U Δερέμπεης μικρό ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο έβαλε πλώρη για Αλεξανδρούπολη (video & photo)

Το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο έβαλε πλώρη για Αλεξανδρούπολη (video & photo)

16-07-2020

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταπλεύσει  στην Αλεξανδρούπολη το μεγαλύτερο αμερικάνικο πλοίο που έχει μπει ποτέ στο λιμάνι της πόλης.

Συγκεκριμέναι στις 22 Ιουλίου θα δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που φέρνει στρατεύματα των ΗΠΑ για διεκπεραίωση μέσω της χώρας προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημαντικό κομμάτι της δύναμης αυτής είναι φέτος η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού η οποία αναπτύσσει στην Ευρώπη περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα «Black Hawk», 4 «Chinook», 25 «Apache» και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ.

Στην Αλεξανδρούπολη φέρονται να φτάνουν ήδη στελέχη της αμερικανικής «598 Transportation Brigade» και της «21 Theater Sustainment Command», προκειμένου μαζί με στελέχη της ελληνικής 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (έδρα της η Αλεξανδρούπολη) να συντονίσουν τη διεκπεραίωση.

Επίσης, τεστάροντας τις δυνατότητες όλων των υποδομών και δικτύων της περιοχής, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα ξεφορτωθούν στην Αλεξανδρούπολη θα διεκπεραιωθούν βορειότερα, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για πρώτη φορά σιδηροδρομικά, σε αντίθεση με την αξιοποίηση από τους Αμερικανούς παλαιότερα, σε προηγούμενες αναπτύξεις τους, του οδικού δικτύου.

Σημειωτέον, αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του λιμένα, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής θα λειτουργήσει και ως πρόβα για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης.