Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων χρησιμοποιεί μετάξι Σουφλίου στα παπούτσια που φτιάχνει!
Εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων χρησιμοποιεί μετάξι Σουφλίου στα παπούτσια που φτιάχνει!

Το μετάξι Σουφλίου σε υποδήματα παραδοσιακού εργαστηρίου στην Καρδίτσα!

07-12-2021

Δεν είναι η πρώτη αλλά και ούτε η τελευταία φορά που το μετάξι Σουφλίου "πρωταγωνιστεί" με την ομορφιά και την ποιότητα του!

Αυτή τη φορά το τελευταίο εργαστήριο παραδοσιακών υποδημάτων που βρίσκεται και λειτουργεί στην Καστανιά Καρδίτσας χρησιμοποιεί μεταξύ των υλικών του και Σουφλιώτικο μετάξι.

Μάλιστα στον εκθεσιακό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παλαιά υποδήματα από πολλά μέρη της Ελλάδος ξεκινώντας από τα υποδήματα με μετάξι από την Αλεξανδρούπολη και καταλήγοντας στα στιβάνια των νησιών και της Κρήτης, καθώς και υποδήματα από Κορέα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία.


Το συγκεκριμένο εργαστήριο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1910 και κατασκευάζει τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα, γυναικεία με μπαρέτα και δετά, παντούφλες νησιώτικες, ανδρικά δετά χορού, σελάχια καθώς επίσης και στιβάνια κρητικά και ποντιακά. Κάποια από τα παραδοσιακά υποδήματα κατασκευάζονται μόνο στο εργαστήριο του Ηλία Κόγια όπως πχ τα γουρουνοτσάρουχα και τα αυθεντικά παραδοσιακά τσαρούχια.

Το εργαστήριο της οικογένειας Κόγια, το οποίο βρίσκεται στο όμορφο χωριό Καστανιά της Καρδίτσας, όπου τα παλαιότερα χρόνια ήταν κεφαλοχώρι με πολλά εργαστήρια τσαρουχιών, ραφτάδων, σιδεράδων, εμπόρων κά. Ήταν επίσης και πέρασμα των Σαρακατσαναίων από και προς τα χειμαδιά και τα Άγραφα.

Το εργαστήρι βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση με το πρώτο εργαστήριο, που ιδρύθηκε το 1910.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ