Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Το πράσινο σκουλήκι του Έβρου πάει στο Υπουργείο ενώ οι αγρότες ανεβαίνουν στα τρακτέρ

Το πράσινο σκουλήκι του Έβρου πάει στο Υπουργείο ενώ οι αγρότες ανεβαίνουν στα τρακτέρ

02-10-2018

Διευρυμένη σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το επόμενο χρονικό διάστημα, με θέμα την «επέλαση» του πράσινου σκουληκιού από τις καλλιέργειες του Έβρου.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Γ.Καΐσα, θα δώσουν το παρόν οι βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄βαθμού, εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, αλλά και αγρότες από τον Έβρο, τουλάχιστον από το Διδυμότειχο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού σε όψιμες βαμβακοφυτείες, που προκαλεί εκτεταμένη ζημιά και σε πολλές των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή. 

Πρόκειται για ακόμη μια συνέπεια των φετινών πλημμυρών, που είχαν ως συνέπεια οι καλλιέργειες να ξεκινήσουν αργότερα, και να μην προλάβουν να γίνουν ανθεκτικές.

Οι αγρότες έχουν πλέον έρθει σε απόγνωση, αφού ύστερα από την ανοβρία και τις πλημμύρες, ήρθε το πράσινο σκουλήκι, το οποίο δεν ανταποκρίνεται ούτε στους ψεκασμούς.

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν καλύπτει τις ζημιές, αφού αυτές δεν προέρχονται από φυσική καταστροφή.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η συμμετοχή των αγροτών, αφού την ίδια ημέρα διοργανώνεται συλλαλητήριο στην Πλατεία Ορεστιάδας, στα αιτήματα του οποίου περιλαμβάνεται και η αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές και μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Οι αγρότες του βορείου Έβρου δεν έχουν λάβει πρόσκληση να συμμετέχουν στην συνάντηση με τον Υπουργό, τουλάχιστον όχι ακόμη. 

Μαρίνα Κριτού