Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Χρήματα από τη διέλευση του αγωγού TAP για τους Δήμους της ΑΜ-Θ.

Χρήματα από τη διέλευση του αγωγού TAP για τους Δήμους της ΑΜ-Θ.

21-05-2015

Έργα και παρεμβάσεις ύψους 5 εκ. ευρώ, ως κοινωνική αντιπαροχή προς τους δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει η εταιρεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.

Όμως τα χρήματα αυτά είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής παροχής της εταιρίας και δεν έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης και έθεσε για Τρίτη φορά το θέμα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Όπως έγινε γνωστό ήδη από χθες αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, η εταιρία του αγωγού έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφασή της για οικειοθελή καταβολή 5 εκατ. ευρώ ως κοινωνική παροχή, αλλά και την κάλυψη προβλημάτων που θα προκύψουν από τη διέλευση του αγωγού.

Ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε ότι εντός 15 ημερών οι δήμαρχοι των δήμων από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός θα καταθέσουν στην ΠΕΔ εμπεριστατωμένη έκθεση-μελέτη προσδιορισμού των ζημιών (ένθεν κακείθεν του αγωγού δεν θα μπορεί να μπει τίποτε κάτω στη γη, ενώ μελλοντικά θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην επέκταση και αξιοποίηση των περιοχών) που αναμένεται να προκληθούν, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο προσδιορισμός και η διεκδίκηση μέσω της ΠΕΔ του ποσού που ο κάθε δήμος θα απαιτήσει ως αντιστάθμισμα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε ότι οι αιτήσεις των δήμων ως προς τις βλάβες που θα δημιουργηθούν, λόγω της διέλευσης του αγωγού, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και βάσιμες καθώς «δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αιτία της ύπαρξης αντισταθμίσματος».

Στη συνέχεια οι εκθέσεις θα συνοψιστούν και θα διαβιβαστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια και ίσως σε συνεργασία με το υπουργείο καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά αντισταθμιστικότητα για το ελληνικό δημόσιο και τους αγρότες όσον αφορά στο πέρασμα του αγωγού μέσα από τα χωράφια τους.

Η δυνατότητα είσπραξης αντισταθμιστικών θα γίνει μέσα από τον προσδιορισμό ζημιών, έκανε γνωστό μιλώντας στον «Χρόνο» ο Βαγγέλης Λαμπάκης, διευκρινίζοντας πως «οι ζημιές θα υπάρξουν ή υπάρχουν σε κάθε δήμο που περνάει ο αγωγός ΤΑΠ. Ο κάθε δήμος θα συμπεριλάβει τα στοιχεία σε μία έκθεση και πρέπει βασίμως να αποδειχθεί η ζημία σε κάθε δήμο. Δεν δίνει κανείς λεφτά έτσι».

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, «αφού έχουμε μαζέψει όλες τις εκθέσεις και έχουμε προσδιορίσει τις ζημίες, θα κρίνουμε και θα ελέγξουμε τη βασιμότητα και θα ανταλλάξουμε απόψεις. Αρχικά θα είναι διαβίβαση των εκθέσεων και των αιτημάτων μας, και βεβαίως –αν δεν τα βρούμε- υπάρχει μετά και η δικαστική διεκδίκηση που δεν συμφέρει ούτε το ένα μέλος ούτε το άλλο», ανέφερε σχετικά ο κ. Λαμπάκης, κάνοντας γνωστό ότι υπήρξε και επικοινωνία με τον περιφερειάρχη.

«Ο περιφερειάρχης με καλή πίστη και συναίνεση με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «πρόεδρε, μαζί να το δούμε το θέμα ΠΕΔ και περιφέρεια κι αυτό τον τιμά», σημείωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Στο δήμο Αλεξανδρούπολης ο αγωγός θα διέλθει μέσω δημοτικών εκτάσεων σε μήκος 54 χλμ προκαλώντας προβλήματα στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής. «Στην Αλεξανδρούπολη ο δήμος έχει, βάσει συμβολαίου με την αποκεντρωμένη διοίκηση, την εκμετάλλευση και τη δυνατότητα ανίχνευσης του γεωθερμικού ρευστού σε εμβαδό περίπου 20.000 στρεμμάτων. Περίπου στο μέσο της εν λόγω έκτασης περνάει ο αγωγός TAP ακριβώς στο σημείο όπου, σύμφωνα με τα δεδομένα των εξειδικευμένων επιστημόνων, υπάρχει το ισχυρότερο γεωθερμικό πεδίο με το ισχυρότερο γεωθερμικό ρευστό.

Ο δήμος λοιπόν θα πρέπει να μετατοπίσει τις γεωτρήσεις σε σημείο όπου θα είναι πιο αδύναμες. Αυτή την αδυναμία δεν μπορεί να την πληρώσει ο δημότης της Αλεξανδρούπολης ή ο δήμος. Θα την πληρώσει η εταιρία, η οποία θα κερδίσει τα μέγιστα από τη συγκεκριμένη επένδυση», εξήγησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Ως προς το εάν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης διεκδίκησης ο πρόεδρος της ΠΕΔ απάντησε ότι δεν υπάρχει.

Πηγή: xronos.gr