Σήμερα είναι: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
greek english turkish
SOHO AL FARO ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Χρηματοδοτούνται σύγχρονα εργαλεία για τις πλημμύρες στον Έβρο

Χρηματοδοτούνται σύγχρονα εργαλεία για τις πλημμύρες στον Έβρο

20-06-2019

Εδώ και χρόνια κάθε χειμώνα το σκηνικό ήταν ίδιο για τον Έβρο, όποτε έβρεχε στη Βουλγαρία και πλημμύριζαν τα φράγματα τους, γνωρίζαμε ότι θα πλημμυρίσει και πάλι ο νομός Έβρου. Θα καταστραφούν και πάλι οι σοδειές των αγροτών, θα χαθούν περιουσίες, κόποι και αξιοπρέπειες.

Μετά  την χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται να άλλαζει αυτό το σκηνικό.

Συγκεκριμένα στο ποσό των περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η χρηματοδότηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για την υλοποίηση, εντός τριετίας, του έργου «Interreg-Floodguard 2014-2020», που αφορά στην έγκαιρη προειδοποίηση για τον πλημμυρικό κίνδυνο στον ποταμό Έβρο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του εν λόγω έργου ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως «Το έργο αυτό μέσα σε τρία χρόνια, θα μας δώσει τη δυνατότητα -σε συνεργασία με τη Βουλγαρία- να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει και διοικητική και τεχνική επάρκεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία κοινή ομάδα εργασίας και να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Διευκρίνισε πως ήδη «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μας δίνει τη δυνατότητα ν' ανταλλάσσονται πληροφορίες για να προειδοποιείται η ελληνική μεριά για την πιθανότητα πλημμυρικού κινδύνου», όμως « Τώρα πια όλα αυτά τα συστήματα θα μπούνε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, θ' αναπτυχθεί και λογισμικό αλλά και τεχνική ομάδα εργασίας, για να μπορέσουμε να έχουμε όχι απλά προειδοποίηση για το πλημμυρικό πλήγμα, αλλά να έχουμε τεχνική επεξεργασία, υδραυλική επεξεργασία και να μην έχουμε μόνο ζητήματα πολιτικής προστασίας αλλά και υδραυλικές λύσεις που θα λύνουν ακόμη περισσότερο το θέμα της διαχείρισης των πλημμυρών».

Υπογράμμισε τη σημαντικότητα για τον Έβρο και γενικότερα για τη Θράκη, του ζητήματος των πλημμυρών, σημειώνοντας πως «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ν' αναπτυχθεί μία στενή συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά, γιατί και ο Νέστος και ο Στρυμόνας ανήκουν στους ποταμούς διασυνοριακούς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά και η συνεργασία που έχουμε σε επίπεδο αρχηγών κράτους, από τον Αύγουστο του 2016, δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουμε πολύ πιο ισχυρά τεχνικά εργαλεία στα Βαλκάνια».

Εκτίμησε ότι «Θα υπάρχει η δυνατότητα, μ' αυτό το τεχνικό εργαλείο, να ξεφύγουμε από τη μόνιμη συζήτηση που γίνεται στον Έβρο για το τι θα κάνουμε με τ΄ αναχώματα, τι θα κάνουμε με τις αποζημιώσεις, πως θα καλύψουμε το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών και να μπούμε σε μια νέα σφαίρα πολιτικής πραγματικότητας, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να την υποδεχθούμε γιατί δυστυχώς η κλιματική αλλαγή μας βάζει νέα ερωτήματα... πολύ πιο ισχυρά. Τα κλιματικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα, δηλαδή μπορεί να έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια αλλά μεγαλύτερη παροχετευτικότητα», είπε χαρακτηριστικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις καταστροφές που προκλήθηκαν, προ διετίας, στη Σαμοθράκη, από έντονα καιρικά φαινόμενα, τις οποίες «ευτυχώς αντιμετωπίσαμε -εκ των υστέρων βέβαια- με αποτελεσματικότητα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε πως «Ίσως με αρκετή καθυστέρηση οι δύο χώρες συνεργάζονται σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο...», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «Εδώ μπορούμε να δείξουμε την ίδια αποτελεσματικότητα που δείχνουμε τα τελευταία χρόνια στον Έβρο, σε μία δράση εκ των προτέρων, δηλαδή προληπτική και όχι κατασταλτική».