Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Χωρίς στέγη παραμένει το Τέμενος Βόγιαζητ στο Διδυμότειχο

Χωρίς στέγη παραμένει το Τέμενος Βόγιαζητ στο Διδυμότειχο

18-10-2019

Μαυρισμένο, με κατεστραμμένη στέγη και λαμαρίνες γύρω από αυτό παραμένει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, μετά την καταστροφική φωτιά που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ένα μνημείο των αρχών του 15ου αιώνα, το οποίο η σημερινή υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr o δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την πυρκαγιά δεν έχει γίνει τίποτα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του κελύφους του μνημείου, εκτός από συντηρήσεις που κάνει η αρχαιολογική υπηρεσία σε κάποιες τοιχογραφίες και σε πύλες προκειμένου να σώσει, ό,τι μπορεί από τα εσωτερικά έργα τέχνης του μνημείου.

Η τοπική κοινωνία πλέον εκφράζει σοβαρά παράπονα για την καθυστέρηση των εργασιών, η οποία έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο, αλλά και μεγάλο μέρος της κεντρικής πλατείας του Διδυμοτείχου. Ο ούτως ή άλλως περιορισμένος τουρισμός της περιοχής έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρείται και στο τζίρο των καταστημάτων κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Κανένας προγραμματισμός για τις εργασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με το κ. Χατζηγιάννογλου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, διότι, όπως τον έχουν ενημερώσει οι αρχαιολόγοι, θέλουν να τοποθετήσουν στην εμβαδόν περίπου ενός στρέμματος στέγη του τεμένους ξυλεία ίδιου μεγέθους και από τους ίδιους τύπους δέντρων που είχε κατασκευαστεί, διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Πηγή: ethnos.gr