Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη στις υποψηφιότητες για τα βραβεία «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη στις υποψηφιότητες για τα βραβεία «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Υποτροφίες του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε δύο καλλιτέχνιδες από Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

27-03-2018

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη από την Κομοτηνή και Ζωή Γιαμπουλντάκη από την Αλεξανδρούπολη. Αυτά είναι τα ονόματα των δύο ανερχόμενων καλλιτεχνών από τη Θράκη, που περιλαμβάνονται στη λίστα του 1ου προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την περίοδο Μάρτιος - Σεπτέμβριος 2018. Συγκεκριμένα, δόθηκαν υποτροφίες στον τομέα των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου, και ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ζωή Γιαμπουλντάκη (εικαστικές τέχνες) και Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (κινούμενη εικόνα).

Η Ζωή Γιαμπουλντάκη γεννήθηκε το 1982 στην Αλεξανδρούπολη. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα έκθεση “Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας” που παρουσίασε το 2016 στη γκαλερί “Elika” στην Αθήνα. Το διαδίκτυο αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της Ζωής, η οποία ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Μία από τις πλέον υποσχόμενες περιπτώσεις νέων σκηνοθετριών στην Ελλάδα, είναι η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη. Αποφοίτησε από το ΑΠΘ, όπου σπούδασε κινηματογράφο. Με την ταινία μικρού μήκους Limbo κατάφερε να συμμετάσχει στην 55η Εβδομάδα Κριτικής των Καννών το 2016, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας.

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ (“SNF Artist Fellowship Program”) του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει ως στόχο να υποστηρίξει οικονομικά νέους καλλιτέχνες με την απονομή χρηματικών βραβείων και να συμβάλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη και πορεία, ενώ πέραν της οικονομικής υποστήριξης περιλαμβάνει τη διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων, διαλέξεων και συναντήσεων με μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας και επαγγελματίες από τον χώρο της τέχνης.

Νικήτας Διαμαντόπουλος