Σήμερα είναι: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
greek english turkish
GIANOUDI 2018

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


Γυροπιτούλης

Γυροπιτούλης

Suvlaki bar

Λ. Δημοκρατίας 266


Κolibri

Κolibri

e-shop μόδας & showroom

Κικόνων 40


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


VAMOS SOHO ΙΚΤΕΟ

Το Κουκουλόσπιτο Καλέση - Δήμος Σουφλίου


 

Από τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιόμορφα κτίσματα του Σουφλίου, που επιβάλλονται με τον όγκο τους στο χώρο, είναι τα "μπιτζικλίκια" (κουκουλόσπια), που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά τις ανάγκες της σηροτροφίας.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το "μπιτζικλίκι" του Καλέση. Χτίστηκε στα 1890 περίπου. Τριώροφο κτίσμα συνολικού εμβαδού 490 τ.μ., λειτουργούσε ως αποθήκη ψημένων κουκουλιών. Εκεί γινόταν αγορά ψημένων κουκουλιών (20.000 - 30.000 περίπου), ψήσιμο σε ειδικούς φούρνους, μέχρι και αποθήκευση.

Από τον απολογισμό του χώρου που καταλαμβάνουν οι μεταξοσκώληκες κατά την περίοδο της σηροτροφίας, διαπιστώνεται ότι είναι τετραπλάσιος του συνολικού δομημένου χώρου όλου του οικοσμού, το εμβαδόν δηλαδή των κρεβατιών για την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το χώρο του κτίσματος στο οποίο αυτά στεγαζόταν, χώρος που συχνά φτάνει στις επτά φορές στα "μπιτζικλίκια".

Το κτίριο είναι δείγμα "βιομηχανικής" αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα. Το ισόγειο, εξωτερικών διαστάσεων 14 Χ 19 μ. με περιμετρική λιθοδομή χωρίζεται σε τρεις ζώνες από συστοιχίες ξύλινων στύλων. Το πρώτο πάτωμα είναι κτισμένο από υπερμπατική οπτοπλινθοδομή ενώ το δεύτερο που περιορίζεται στο μεσαίο τμήμα κλείνεται στις μακριές πλευρές από "τσατμά".

Οι δύο αυτοί όροφοι ήταν γεμάτοι από κρεβάτια για τους μεταξοσκώληκες. Στις καθαρά εργοστασιακές όψεις, συμμετρικά και ήρεμα και διαρθωμένες, με απλά πλίθινα ζωνάρια, πέτρινα αγκωνάρια στο πρώτο πάτωμα και πλίνθινες παραστάδες στο δεύτερο, διακρίντονται οι σιδηροδεσίες που εξασφαλίζουν τη συνεργασία του περιβλήματος με τον ξύλινο σκελετό.

Όλο το κτίριο έχει μεγάλα ξύλινα κουφώματα για να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος φωτισμός του χώρου και χόντρους εξωτερικούς τοίχους 70 εκ., που επιτρέπουν να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία.

Το κτίριο αγοράστηκε στις αρχές του 1994 από το Δήμο Σουφλίου και εντάχθηκε με τίτλο "Αποκατάσταση παραδοσιακού κτίσματος στο Σουφλί' στο πρόγραμμα LEADER. Σήμερα στο "μπιτζικλίκι" του Καλέση έχει την έδρα του ο Αστικός Συνεταιρισμός Οικουριστικής Ανάπτυξης "ΕΒΡΟΡΑΜΑ" και θα λειτουργεί ως ξενώνας.


Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Σουφλίου

Για περισσότερες φωτογραφίες κλικ εδώ