Σήμερα είναι: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
greek english turkish
GIANOUDI 2018

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


Θέα Θάλασσα

Θέα Θάλασσα

Fish bar - Restaurant - Beach bar

Κανάρη 1


FOR HUGS

FOR HUGS

Βρεφική - Παιδική διακόσμηση / ένδυση / υπόδηση

Κ. Παλαιολόγου 40


Δον Μοσχάρ

Δον Μοσχάρ

Κρεαταγορά

Ευκαρπίας 25


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18


Focus 88.8

Focus 88.8

Ελληνική μουσική

Νίκης 17

Tags


TIMI MIKRO SARIDIS BANNER ΙΚΤΕΟ

"Ο Τρύφωνας"

 

Την 1η Φεβρουαρίου, γιορτάζει ο προστάτης αμπελιών 'Αγιος Τρύφων (Τρίφυλλος, στο Σουφλί), λόγω της πρωτομηνιάς, γίνεται και αγιασμός στην εκκλησία. Οι αμπελουργοί και σήμερα κάνουν αρτοκλασία και μετά θα πάρουν τον αγιασμό και θα ραντίσουν τ' αμπέλια τους.

Λόγω της γιορτής του, οι αμπελουργοί θεωρούν αμάρτημα να δουλεύουν αυτήν την ημέρα, κάποιος δε αμπελουργός που πήγε να κλαδέψει τα κλήματά του, έκοψε κατά λάθος τη μύτη του.

Αναπαράσταση αυτού του γεγονότος ως "λαϊκά δρώμενα", γίνεται την ημέρα αυτή στα Δίκαια του Τριγώνου, στο ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα, που έχει οικοδομηθεί στα αμπέλια.

ο βίος του

Είναι ο άγιος που προστατεύει όσους ασχολούνται με τη γεωργία. Την 1η Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, ειδικά οι αμπελουργοί δεν κλαδεύουν και ραντίζουν τα κλήματα με αγιασμό. Στη Μακεδονία τον λένε και Αϊ-Τρίφυλλα γιατί βοηθά το τριφύλλι να βλαστήσει, ενώ θεωρείται ότι προστατεύει και τους αγρούς από τα τρωκτικά, τις κάμπιες και τα άλλα ζωύφια.

Η οικογένειά του ήταν φτωχή και γι' αυτό έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως, όμως, μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Με τον καιρό άρχισε να γίνεται γνωστός ως θεραπευτής των αρρώστων και των δαιμονισμένων.

Η φήμη του έφτασε μέχρι και τη Ρώμη. Ο αυτοκράτορας Γορδιανός (238-244) του ζήτησε να θεραπεύσει την κόρη του και σε αντάλλαγμα να του δώσει χρήματα και αξιώματα, τα οποία ο Άγιος Τρύφωνας αρνήθηκε. Τον Ιανουάριο του 250 παραδόθηκε και συνελήφθη στη Νίκαια της Βιθυνίας στο πλαίσιο των διωγμών που διέταξε ο αυτοκράτορας Δέκιος (249-251). Του ζητήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και όταν εκείνος είπε «όχι» υποβλήθηκε σε μια σειρά από βασανιστήρια.

Στην αρχή τρύπησαν το σώμα του αγίου με σπαθιά, μετά τον έδεσαν πίσω από άλογα που τον έσυραν σε δύσβατες και βραχώδεις τοποθεσίες. Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν με σιδερένια καρφιά πάνω στα οποία τον έσυραν γυμνό και με εγκαύματα που του προκάλεσαν με λαμπάδες. Προτού τον αποκεφαλίσουν του έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία ν' αποκηρύξει την πίστη του.

Οι χριστιανοί παρέλαβαν το σώμα του, το άλειψαν με μύρο, το τύλιξαν σε σεντόνι, το έβαλαν σε λάρνακα και το έστειλαν στη Λάμψακο όπως ο ίδιος ζήτησε μέσω οράματος. Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έχτισε ο μέγας Ιουστινιανός στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στα μέσα του 9ου αι. ιδρύθηκε η μονή του Αγίου Τρύφωνα που ανήκει στη μητρόπολη Χαλκηδόνος. Σε πολλά μοναστήρια της Ελλάδας φυλάσσονται τεμάχια από τα λείψανα του αγίου. Τμήμα της τίμιας κάρας φυλάσσεται στην Μονή Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος.

 

TSONIS SKARLAKIDOY NOA CASINO THRAKI