Σήμερα είναι: Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
greek english turkish
ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 2019

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


TechnoPro

TechnoPro

Επισκευές & Πώληση (Smartphones - iPhone - iPad - Mac - Laptop - PC)

Αίνου 48


Κolibri

Κolibri

e-shop μόδας & showroom

Κικόνων 40


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


ΙΚΤΕΟ SOHO VAMOS

Τεκές της Ρούσσας

 

Ο Τεκές της Ρούσσας του Έβρου είναι από τους παλαιότερους τεκέδες των Βαλκανίων και βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόκειται για μοναστήρι των Μπεκτασήδων δερβίσηδων, που ανήκει στο "ετερόδοξο Ισλάμ". Ο Τεκές της Ρούσσας είναι γνωστός και με τα ονόματα Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, Τεκές του Κιζίλ Ντελή ή Μονή Μπεκτασήδων Κιζήλ Ντελή στη Ρούσσα.

Ιδρύθηκε από τον δερβίση Σεγίτ Αλή Σουλτάν το το 1400, όπως λέει η οθωμανική πινακίδα σε ένα από τα κτίσματα της Μονής. Ο Τεκές της Ρούσσας είναι Αλεβήτικος τεκές, δηλαδή σημείο συνάθροισης δερβίσηδων. Είναι πρόσφατα ανακαινισμένος, καθώς είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τους χριστιανούς της περιοχής κατά τις αναταραχές του 20ού αιώνα.

Στο κέντρο των κτηρίων του Τεκέ της Ρούσσας στέκει μια μουριά ηλικίας 600 ετών, οι καρποί της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση, προστατεύουν όσους τους φάνε από τις ασθένειας. Το ίδιο δέντρο βρίσκεται και στον Τεκέ των Μπεκτασήδων στο χωριό Χατζί Μπεκτάς (Hacı Βektaş) της Μικράς Ασίας. Γύρω από την αιωνόβια μουριά βρίσκεται η κουζίνα, το κονάκι (κελιά), το ταφικό μνημείο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, ο χώρος προσευχής, αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Στο νεκροταφείο του Τεκέ της Ρούσσας υπάρχουν οι τάφοι των σοφών του τεκέ (Σεΐχηδες) και δερβίσηδων.

Μια ξεχωριστή συνάντηση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Τεκέ της Ρούσσας: Στις 6 Μαΐου, την ημέρα που η Μονή γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο, που είναι κοινός Άγιος Ορθοδόξων και Αλεβητών, παρίσταται και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, μαζί με πλήθος πιστών και των δύο θρησκειών.

Πηγή: terrabook