Σήμερα είναι: Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020
greek english turkish
ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 2019

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Moto Access

Moto Access

Καραγιαννίδης Στράτος

Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


AL FARO SOHO ΙΚΤΕΟ

Λαογραφικό Μουσείο «Γνάφαλα»

Η ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Μπουρουλίτη, με πλήθος εκθεμάτων από την λαϊκή παράδοση και την καθημερινή ζωή στο Σουφλί των περασμένων αιώνων δημιούργησε το Λαογραφικό Μουσείο «Γνάφαλα».

Η λέξη Γνάφαλα στην σηροτροφία σημαίνει τα πρώτα νήματα που απλώνει ο μεταξοσκώληκας για να φτιάξει το κουκούλι του. Έτσι και αυτό το μουσείο ρίχνει τα θεμέλια στις επόμενες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας και έτσι με γνώση για το παλιό να βαδίσουν σταθερά προς το μέλλον.

Τα Γνάφαλα είναι το πρώτο λαογραφικό μουσείο της περιοχής. Δημιουργήθηκε το 1998 από την οικογένεια Μπουρουλίτη και στεγάζει την ιδιωτική λαογραφική συλλογή της, που ξεκίνησε ο Γεώργιος Μπουρουλίτης περίπου το 1970.

Το Λαογραφικό Μουσείο «Γνάφαλα» στεγάστηκε στο πατάρι τού τότε καταστήματος μεταξωτών. Πέντε χρόνια μετά, το 2003, δημιουργήθηκε η προέκταση του υπάρχοντος μουσείου, με σκοπό να στεγάσει τη συλλογή, που δεν χωρούσε πλέον σε εκείνο το μικρό πατάρι. Ο νέος χώρος του μουσείου των 200 τ.μ. φιλοξένησε ιδανικά τα εκθέματα, μιας και το κτήριο ήταν ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι του 1897.

Τα εκθέματα στο Λαογραφικό Μουσείο «Γνάφαλα» είναι κατανεμημένα σε δέκα ενότητες: Το σπιτικό, Η γυναίκα, Το παιδί, Ο Άνδρας, Το ζευγάρι, Το μετάξι, Αγροτικά αντικείμενα, Εκκλησιαστικά Αντικείμενα, Μουσική και Γλέντια, Στρατιωτικά και Πολιτικά Αντικείμενα. Ξεχωρίζει η συλλογή με τις πόρπες και τα κοσμήματα, οι τοπικές ενδυμασίες και τα ρούχα εποχής.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Γνάφαλα» λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ειδικά προγράμματα και ξεναγήσεις για μαθητές γίνονται σε συνεργασία με το μουσείο.

Ελ. Βενιζέλου 12, 684 00 Σουφλί

2554024168

http://gnafala.blogspot.com