Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
MVP Sports
MVP Sports
Κατάστημα αθλητικών ειδών
3ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Συνόρων

Mr Foot & Mrs Nail
Mr Foot & Mrs Nail
Κέντρο Ποδολογίας & Καλλωπισμού Νυχιών
Ανατολικής Θράκης 78

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Πραγγί: Το χωριό που διατηρεί την ζωή σε εποχές αλλοτινές!

Στο δρόμο από το Διδυμότειχο προς το Πύθιο στα σύνορα με την Τουρκία, θα συναντήσετε το
Πραγγί, έναν οικισμό που διατηρεί τη ζωή σε εποχές αλλοτινές... Βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλα λιβάδια στις όχθες του ποταμού Έβρου.

Στο Πραγγί έχει δημιουργηθεί πάρκο για τους πελαργούς σε μια έκταση 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή κάμπου Πραγγίου. Το χωριό είναι από τους πιο δημοφιλής τόπους προορισμού των πελαργών, έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πάρκου, όπου έχουν παραχωρηθεί και εγκατασταθεί δωρεάν από τους τεχνικούς της ΔΕΗ τριάντα μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά που συμβάλλει στην αναπαραγωγή τους.

Στα αξιοθέατα του Πραγγίου περιλαμβάνεται και ο παλιός σταθμός έκδοσης εισιτηρίων του τρένου, που έχει μετατραπεί σε μια πολύ ατμοσφαιρική και παραδοσιακή ταβέρνα.

«Πανωκκλήσι» ή «Γνηματούδια»
Σε θέση που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Πραγγί και στα βόρειά του, σε ανασκαφές αποκαλύφτηκαν το καθολικό, παρεκκλήσια, αυλή και ταφές από μικρό νεκροταφείο της Βυζαντινής εποχής.

Το καθολικό, διαστάσεων 11,20Χ7,40μ, είναι μονόχωρη αίθουσα με νάρθηκα στα δυτικά και αψίδα στα ανατολικά, ημικυκλική εσωτερικά και τρίπλευρη εξωτερικά. Ο κυρίως ναός και το ιερό καλύπτονταν πιθανότατα με ημικυλινδρική καμάρα, την οποία ενίσχυαν δύο σφενδόνια. Στο μέσον του κυρίως ναού υπήρχε πηγάδι –σήμερα ξερό-. Με καμάρα μάλλον καλυπτόταν και ο νάρθηκας. Η ανασκαφή έδωσε γλυπτά, πολύ προσεκτικά δουλεμένα, ορισμένα από τα οποία ανήκουν στο τέμπλο (θωράκια, πεσσίσκοι, κιονίσκοι). Απηχούν την τέχνη του 12ου ή του 13ου αιώνος. Στον δυτικό και τους μακρούς τοίχους της εκκλησίας διαμορφώνονταν βαθμιδωτά διπλά αψιδώματα. Ένα φιαλοστόμιο που βρέθηκε στην επίχωση είναι ό,τι απέμεινε από τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο του κτιρίου.

Στη νότια πλευρά του καθολικού βρέθηκε μικρό παρεκκλήσι (3,15Χ2,95μ). Στη νοτιοδυτική γωνία του καθολικού εντοπίσθηκε άλλο παρεκκλήσι (4Χ3,85μ), στο οποίο προστέθηκαν στη συνέχεια στα δυτικά του δύο συνεχόμενοι ορθογώνιοι χώροι.

Ο χώρος μπροστά από τη δυτική πλευρά του καθολικού ήταν στρωμένος με λίθινες πλάκες.
Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος ένας ακανόνιστος τοίχος φαίνεται ότι διεμόρφωνε είδος περιβόλου.

Το μοναστήρι κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε προς το τέλος (περί το 1360) της υστεροβυζαντινής περιόδου ή στις αρχές (1360-1370) της Τουρκοκρατίας. Μετά την εγκατάλειψη του συγκροτήματος η περιοχή γύρω από το καθολικό χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Γιορτή πελαργών στο Πραγγί
"Δε φεύγω απ' το Πραγγί. Εσύ?" Αυτό είναι το σύνθημα της Γιορτής των Πελαργών που διοργανώνει ο Δήμος Διδυμοτείχου στον οικισμό Πραγγίου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από το 2008 όταν με πρωτοβουλία της Δημαρχίας Διδυμοτείχου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. Αλεξανδρούπολης αποφασίσθηκε δημιουργία ενός πάρκου για πελαργούς σε λιβάδι έκτασης 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή κάμπου -Πραγγίου.

Το χωριό Πραγγί, είναι από τους πιο δημοφιλής τόπους προορισμού των συμπαθητικών σε όλους μας πελαργών, κάτι που αποδεικνύεται από το αδιαχώρητο που παρατηρούνταν μέχρι τότε στις φωλιές τους οι οποίες δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα τα πτηνά να βρίσκονται σε αδιέξοδο και να αναγκάζονται να μεταναστεύουν αλλού.

Έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πάρκου πελαργών, όπου σήμερα έχουν παραχωρηθεί και εγκατασταθεί δωρεάν από τους τεχνικούς της ΔΕΗ 30 μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά έτοιμη να υποδεχθεί την νέα οικογένεια πελαργών.

Με το πάρκο αυτό δίνεται διέξοδος στους πελαργούς κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ενώ παραμένουμε ακόμη στους στόχους μας που είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου της ζωής των πελαργών αλλά και η διεύρυνση του πάρκου με άλλα ζώα δίνοντας μια πιο πλούσια διάσταση στην προσπάθεια αυτή.

Πραγγί: Το χωριό που διατηρεί την ζωή σε εποχές αλλοτινές!
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Biscotto
Biscotto
Games & More
Δικαστηρίων 42

Μεσημβρία
Μεσημβρία
Ταβέρνα
Μεσημβρία

WINLINE
WINLINE
Ενεργειακά συστήματα κουφωμάτων
Λ. Δημοκρατίας 373

Ο Μαστοράκος
Ο Μαστοράκος
Τεχνικό πολυκατάστημα
2ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Νέας Χηλής

FOR HUGS
FOR HUGS
Βρεφική - Παιδική διακόσμηση / ένδυση / υπόδηση
Κ. Παλαιολόγου 40

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
Χάραμα στη θάλασσα
Χάραμα στη θάλασσα
Beach bar
Πάρκο Ε.Ο.Τ.

Φροντιστήρια ΟΡΟΣΗΜΟ
Φροντιστήρια ΟΡΟΣΗΜΟ
Εκπαιδευτικός Οργανισμός
14ης Μαΐου & Αν. Θράκης 52

Vamos
Vamos
Cafe - Beach bar
Κυανή ακτή Μάκρης
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
"Οι κεραυνοί "σκέπασαν" την πόλη της Αλεξανδρούπολης".
"Οι κεραυνοί "σκέπασαν" την πόλη της Αλεξανδρούπολης".