Σήμερα είναι: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ 2019

Ταξιδέψτε με ασφάλεια


Ταξιδέψτε με ασφάλεια

πρεπει να δειτε


Γυροπιτούλης

Γυροπιτούλης

Suvlaki bar

Λ. Δημοκρατίας 266


Κolibri

Κolibri

e-shop μόδας & showroom

Κικόνων 40


FOR HUGS

FOR HUGS

Βρεφική - Παιδική διακόσμηση / ένδυση / υπόδηση

Κ. Παλαιολόγου 40


Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Καλλονιάτης Μ. Ιωάννης

Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων

Απαλός


Φάρος

Φάρος

Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα

Μακράς Γέφυρας 2


Bio clean - Δαρμής Θ.

Bio clean - Δαρμής Θ.

Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων

3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης


Hotel Erika

Hotel Erika

Ξενοδοχείο

Δ. Καραολή 110

χαρτης επιχειρησεων


map

προσφατες αγγελιες


χορηγοι & φιλοι


Heat Radio 88,3

Heat Radio 88,3

Ξένη μουσική

Γ. Καρτάλη 18

Tags


Δερέμπεης μικρό JOY ALL4U

Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

 


Το Μουσείο Μετάξης ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Λειτουργεί από το 1990 και παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια από την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων (σηροτροφία)
και της επεξεργασίας του μεταξιού (μεταξουργία), μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας (τέλη 19ου - μέσα 20ού αι.).

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, το Αρχοντικό του γιατρού, λόγιου και πολιτικού Κ. Κουρτίδη.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1883: το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σηροτροφικός ενώ στον όροφο στεγάστηκε η οικογένεια. Ένα δεύτερο ισόγειο κτίσμα στο ίδιο οικόπεδο λειτούργησε επίσης ως κατοικία.

Λόγω της ποιότητας των υλικών και της καλής κατασκευής του, το αρχοντικό διατηρήθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση. 

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έγιναν το διάστημα 1978-85, μετά τη δωρεά του κτηρίου στο Ίδρυμα από την κυρία Μ. Κουρτίδου-Πάστρα το 1976.

Το 1986, ξεκίνησε η διεξαγωγή συστηματικής ιστορικής, εθνολογικής και αρχιτεκτονικής έρευνας με σκοπό την αξιοποίηση του αρχοντικού και την οργάνωση μίας μόνιμης έκθεσης που προβάλλει τη σηροτροφική και μεταξουργική
παράδοση της πόλης.

Στην παρούσα φάση προγραμματίζεται η επανέκθεση του Μουσείου, βάσει εκτενούς ερευνητικού προγράμματος που έχει εκπονήσει το Ίδρυμα για τη σηροτροφία στην περιοχή.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφενείου στο Μουσείο.

Οι τέσσερις (4) αυτές θεματικές ενότητες παρατίθενται στη συνέχεια:
Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις εκθετικές ενότητες και περιλαμβάνει συνολικά 46 εκθετικές μονάδες με δισδιάστατο τεκμηριωτικό πληροφοριακό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες) και παραδοσιακά αντικείμενα σχετικά με τη σηροτροφία και τη μεταξουργία.
 
  • Η πρώτη εκθετική ενότητα παρουσιάζει διαχρονικά την ιστορία του μεταξιού που ξεκινά από την Κίνα, συνεχίζει με την Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και το Βυζάντιο, προχωρά στη Δύση και φθάνει ως την Οθωμανική περίοδο.
  • Η δεύτερη εκθετική ενότητα έχει ως θέμα τα στάδια της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων από την παραγωγή του μεταξόσπορου έως την απόπνιξη ("ψήσιμο") των κουκουλιών.
  • Η τρίτη εκθετική ενότητα αναφέρεται στην επεξεργασία του μεταξιού από τον καθαρισμό και τη διαλογή των κουκουλιών ως τη διαδικασία της ύφανσης των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών.
  • Η τέταρτη εκθετική ενότητα αναλύει το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης της μεταξουργίας, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο (19ος-20ός αι.) με ιδιαίτερη έμφαση στην ακμή και παρακμή της μεταξοβιομηχανίας στο Σουφλί και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης. 
Tο ενδιαφέρον των επισκεπτών, συγκεντρώνεται στο εποπτικό υλικό, που αποτελείται από όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούσε ο σηροτρόφος στο σπίτι του, ο βιοτέχνης που παρασκεύαζε το μετάξι στο εργαστήρι του και αυτά με τα οποία η Σουφλιώτισσα νοικοκυρά, φιλοτεχνούσε στον αργαλειό της, την ατέλειωτη ποικιλία των μεταξωτών υφασμάτων. Χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες, πλουτίζουν την έκθεση αυτή και βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει τη σημασία της σηροτροφίας και τη συμβολή της, στην ανάπτυξη του Σουφλίου.

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Ξετυλίγοντας ένα κουκούλι που έχει εκπονηθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ (ΥΠ.ΠΟ - Μουσείο Μπενάκη) έχει ως θέμα την παραδοσιακή σηροτροφία και μεταξουργία και αφορά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

σχετικά: Η ιστορία και η παραγωγή του μεταξιού, στο Σουφλί
Πηγή: http://www.culture.gr
Επικοινωνία:
 
Χρήσιμες Πληροφορίες
Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 73 684 00 Σουφλί
Τηλέφωνο κ fax :25540 23700

Ώράριο λειτουργίας
1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10.00΄ - 18.00'
16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10.00΄- 17.00΄
Κλειστό: Κάθε Τρίτη
1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00΄), Κυριακή του Πάσχα, 23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα (εορτή πολιούχου Αγίου Γεωργίου), 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Ημέρες ελεύθερης εισόδου: 18 Μαΐου (Διεθνής ημέρα μουσείων), 5 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς)

* Ευχαριστούμε πολύ την κ.Ε.Βλάχου  (Μουσειολόγο Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ ) για το χρήσιμο υλικό που μας παρήχε.
 
VIDEO: