Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ
ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
πρεπει να δειτε
Αθανάσιος Γ. Καΐσας
Αθανάσιος Γ. Καΐσας
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Εθνικής Αντιστάσεως 64

Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης
...ποτοποιούμε από το 1893

Φάρος
Φάρος
Ραδιοταξί - Ειδικά οχήματα
Μακράς Γέφυρας 2

Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Καλονιάτης Μ. Ιωάννης
Κατασκευή & Τοποθέτηση κουφωμάτων
Απαλός

Bio clean - Δαρμής Θ.
Bio clean - Δαρμής Θ.
Βιοκαθαρισμοί - Βαφές οχημάτων
3ο χλμ Αλεξ/πολης - Αμφιτρίτης

Hotel Erika
Hotel Erika
Ξενοδοχείο
Δ. Καραολή 110
χαρτης επιχειρησεων
χορηγοι & φιλοι
Heat Radio 88,3
Heat Radio 88,3
Ξένη μουσική
Γ. Καρτάλη 18

Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

 


Το Μουσείο Μετάξης ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Λειτουργεί από το 1990 και παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια από την προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων (σηροτροφία)
και της επεξεργασίας του μεταξιού (μεταξουργία), μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας (τέλη 19ου - μέσα 20ού αι.).

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, το Αρχοντικό του γιατρού, λόγιου και πολιτικού Κ. Κουρτίδη.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1883: το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σηροτροφικός ενώ στον όροφο στεγάστηκε η οικογένεια. Ένα δεύτερο ισόγειο κτίσμα στο ίδιο οικόπεδο λειτούργησε επίσης ως κατοικία.

Λόγω της ποιότητας των υλικών και της καλής κατασκευής του, το αρχοντικό διατηρήθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση. 

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έγιναν το διάστημα 1978-85, μετά τη δωρεά του κτηρίου στο Ίδρυμα από την κυρία Μ. Κουρτίδου-Πάστρα το 1976.

Το 1986, ξεκίνησε η διεξαγωγή συστηματικής ιστορικής, εθνολογικής και αρχιτεκτονικής έρευνας με σκοπό την αξιοποίηση του αρχοντικού και την οργάνωση μίας μόνιμης έκθεσης που προβάλλει τη σηροτροφική και μεταξουργική
παράδοση της πόλης.

Στην παρούσα φάση προγραμματίζεται η επανέκθεση του Μουσείου, βάσει εκτενούς ερευνητικού προγράμματος που έχει εκπονήσει το Ίδρυμα για τη σηροτροφία στην περιοχή.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και καφενείου στο Μουσείο.

Οι τέσσερις (4) αυτές θεματικές ενότητες παρατίθενται στη συνέχεια:
Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις εκθετικές ενότητες και περιλαμβάνει συνολικά 46 εκθετικές μονάδες με δισδιάστατο τεκμηριωτικό πληροφοριακό υλικό (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες) και παραδοσιακά αντικείμενα σχετικά με τη σηροτροφία και τη μεταξουργία.
 
  • Η πρώτη εκθετική ενότητα παρουσιάζει διαχρονικά την ιστορία του μεταξιού που ξεκινά από την Κίνα, συνεχίζει με την Ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και το Βυζάντιο, προχωρά στη Δύση και φθάνει ως την Οθωμανική περίοδο.
  • Η δεύτερη εκθετική ενότητα έχει ως θέμα τα στάδια της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων από την παραγωγή του μεταξόσπορου έως την απόπνιξη ("ψήσιμο") των κουκουλιών.
  • Η τρίτη εκθετική ενότητα αναφέρεται στην επεξεργασία του μεταξιού από τον καθαρισμό και τη διαλογή των κουκουλιών ως τη διαδικασία της ύφανσης των περίφημων σουφλιώτικων μεταξωτών.
  • Η τέταρτη εκθετική ενότητα αναλύει το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης της μεταξουργίας, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο (19ος-20ός αι.) με ιδιαίτερη έμφαση στην ακμή και παρακμή της μεταξοβιομηχανίας στο Σουφλί και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της πόλης. 
Tο ενδιαφέρον των επισκεπτών, συγκεντρώνεται στο εποπτικό υλικό, που αποτελείται από όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούσε ο σηροτρόφος στο σπίτι του, ο βιοτέχνης που παρασκεύαζε το μετάξι στο εργαστήρι του και αυτά με τα οποία η Σουφλιώτισσα νοικοκυρά, φιλοτεχνούσε στον αργαλειό της, την ατέλειωτη ποικιλία των μεταξωτών υφασμάτων. Χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες, πλουτίζουν την έκθεση αυτή και βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει τη σημασία της σηροτροφίας και τη συμβολή της, στην ανάπτυξη του Σουφλίου.

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Ξετυλίγοντας ένα κουκούλι που έχει εκπονηθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ (ΥΠ.ΠΟ - Μουσείο Μπενάκη) έχει ως θέμα την παραδοσιακή σηροτροφία και μεταξουργία και αφορά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

σχετικά: Η ιστορία και η παραγωγή του μεταξιού, στο Σουφλί
Πηγή: http://www.culture.gr
Επικοινωνία:
 
Χρήσιμες Πληροφορίες
Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 73 684 00 Σουφλί
Τηλέφωνο κ fax :25540 23700

Ώράριο λειτουργίας
1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10.00΄ - 18.00'
16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10.00΄- 17.00΄
Κλειστό: Κάθε Τρίτη
1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00΄), Κυριακή του Πάσχα, 23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα (εορτή πολιούχου Αγίου Γεωργίου), 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Ημέρες ελεύθερης εισόδου: 18 Μαΐου (Διεθνής ημέρα μουσείων), 5 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς)

* Ευχαριστούμε πολύ την κ.Ε.Βλάχου  (Μουσειολόγο Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ ) για το χρήσιμο υλικό που μας παρήχε.
 
VIDEO:
 Μουσείο Μετάξης Σουφλίου Μουσείο Μετάξης Σουφλίου Μουσείο Μετάξης Σουφλίου Μουσείο Μετάξης Σουφλίου Μουσείο Μετάξης Σουφλίου Μουσείο Μετάξης Σουφλίου
Σας προτεινουμε
Σπίτι του Γλυκού
Σπίτι του Γλυκού
Catering - Ζαχαροπλαστεία
Ι. Καβύρη 47

Τότα
Τότα
Κατασκευαστικές εργασίες
2ο χλμ. Αλεξανδρούπολης - Νέας Χηλής

WINLINE
WINLINE
Ενεργειακά συστήματα κουφωμάτων
Λ. Δημοκρατίας 373

Moto Access
Moto Access
Καραγιαννίδης Στράτος
Νικομηδείας & Ελ. Φιλιππίδη 5

Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Παπαχρήστου & Συνεργάτες
Λογιστικές Υπηρεσίες
14ης Μαΐου 28
αστυνομικο δελτιο
αστυνομικο δελτιο
Ο καιρός στον Έβρο
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
νεες καταχωρησεις
ΙΚΕΠ
ΙΚΕΠ
Ιδιωτικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών
Τυρολόης 6

Τότα
Τότα
Κατασκευαστικές εργασίες
2ο χλμ. Αλεξανδρούπολης - Νέας Χηλής

The Gardeners
The Gardeners
Υπηρεσίες διαμόρφωσης κήπων
Αρχαίας Σάλλης 8
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
photo της εβδομαδας
Η λίμνη Τσίγγλας στο Διδυμότειχο
Η λίμνη Τσίγγλας στο Διδυμότειχο