e - travelling

5η Αποστολή του Πέτρου: Στα κρυμμένα πολυβολεία του παρελθόντος – Μια μυστική διαδρομή (video)
Η πέμπτη αποστολή του Πέτρου για το e-evros.gr ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αυτή τη φορά, ο φακός του μάς μεταφέρει σε μια άγνωστη, σιωπηλή ζώνη στα βόρεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου η Ιστορία έχει αφήσει τα πιο σιωπηλά της αποτυπώματα: τα εγκαταλελειμμένα πολυβολεία της εποχής του Ιωάννη Μεταξά.
Απλωμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται πάνω από 20 χιλιόμετρα, τα πολυβολεία αυτά, άλλοτε φρουροί των συνόρων, στέκουν πλέον σιωπηλά, θαμμένα μέσα στη φύση και τον χρόνο. Η τοποθεσία παραμένει σκόπιμα αδιευκρίνιστη, όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για να διατηρηθεί η αύρα του μυστηρίου που την περιβάλλει.
Πρόκειται για ένα κρυφό σύστημα οχυρώσεων, μια μνήμη του μεσοπολέμου, που σήμερα μοιάζει περισσότερο με σκηνικό ντοκιμαντέρ. Ξεχασμένα κράνη, τοίχοι με σημάδια και υπόγειες θέσεις μάχης συνθέτουν ένα σιωπηλό μουσείο — όχι με εκθέματα, αλλά με συναισθήματα.
Ο Πέτρος, με σεβασμό στην ιστορία και τους ανθρώπους, καταγράφει αυτή τη μυστική διαδρομή, αναδεικνύοντας μια πλευρά της Θράκης που πολλοί αγνοούν. Είναι μια αποστολή γεμάτη σιωπή, ιστορία και ανατριχίλα, που μας καλεί να σκεφτούμε — όχι μόνο τι βλέπουμε, αλλά και τι προηγήθηκε.
Πάμε να το δούμε: