Γλυκοί πειρασμοί
Γλυκός πειρασμός από το «Σπίτι του Γλυκού»: Σάμαλι!
Μια γλυκιά και εύκολη συνταγή που μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, αφράτο, ζουμερό και με απίθανο άρωμα μαστίχας! Σαν να έρχεται κατ’ ευθείαν από τα παραμύθια της Ανατολής!
Υλικά:
- 4 φλιτζάνια σιμιγδάλι
- 400γρ γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 3 αυγά
- 3 κουταλάκια του γλυκού Baking powder
- 1 φακελάκι βανίλια
- 4 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη
- Λίγα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι:
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
- 3 ξυλάκια κανέλα
- 4-5 σταγόνες λεμόνι
- Λίγη φλούδα από λεμόνι
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να κοχλάσει μέχρι να δέσει (περίπου 12-13 λεπτά).
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το υπόλοιπο γλυκό. Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπούμε τα αυγά καλά με ένα σύρμα και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το σπορέλαιο και κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν. Προσθέτουμε την βανίλια, την μαστίχα, το ανθόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ενωθούν τα υλικά μαζί προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Επιλέγουμε ένα ταψί κανονικού μεγέθους (αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το μείγμα μας) και το αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο. Χύνουμε το μείγμα μας στο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (175οC) για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει στο πάνω μέρος. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και κόβουμε το σάμαλι σε μερίδες με σχήμα ρόμβου. Περιχύνουμε αμέσως το σάμαλι όπως είναι μέσα στο ταψί με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε το σάμαλι μας με τα αμύγδαλα φιλέ.
Σερβίρουμε το γλυκό μας εφόσον κρυώσει εντελώς και απορροφήσει το σιρόπι. Απολαύστε!
Εσείς πάλι αν δεν τα καταφέρετε... ξέρετε τον δρόμο!