Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Κωνσταντίνος;

Who is Κωνσταντίνος;

28-09-2019

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ντάτσης και γιατί είναι ξεχωριστός;

Είναι ο ιδιοκτήτης του Κέντρου βελονισμού και εναλλακτικών θεραπειών που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβρη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε ως yoga Instructor και ως κινησιοθεραπευτής όντας ανήσυχο πνεύμα και σε μόνιμη αναζήτηση του "διαφορετικού"  άρχισαν  να ανοίγουν μπροστά  του νέα "μονοπάτια" αυτά της εναλλακτικής θεραπείας.

Ταξίδεψε στην μακρινή Κίνα, μελέτησε, και εκπαιδεύτηκε δίπλα στους καλύτερους με αποτέλεσμα σήμερα να δύο κέντρα Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Τον συναντήσαμε στον δικό του χώρο και μας μίλησε για τον βελονισμό και τα οφέλη του, την γιόγκα αλλά και της εναλλακτικές θεραπείες.

Πάμε να τον γνωρίσουμε:

- Kώνσταντίνε, αρχικά που γεννήθηκες, που μεγάλωσες;

Γεννήθηκα στην Κύπρο και μεγάλωσα σε όλη την Ελλάδα καθώς ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός και συχνά αλλάζαμε πόλη! 

Από την κινησιοθεραπεία στην Yoga και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική πως έγινε αυτή η μετάβαση;

Στην πραγματικότητα πρώτα ήρθε στη ζωή μου η yoga, έτσι ξεκίνησαν όλα και το ένα έφερε το άλλο στο χώρο της θεραπείας. Πρακτικά δεν υπήρχε κάποια μετάβαση όλες οι ανατολικές θεραπείες υιοθετούν την μακροσκοπική προσέγγιση, κοιτάζουν ολόκληρη την εικόνα, τον άνθρωπο σαν σύνολο, δίνουν έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας και επιδιώκουν την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας.

Πως θα μας βοηθήσει με χειροπιαστό τρόπο η Yoga στην καθημερινότητά μας;

Η πρακτική της yoga προσφέρει πολλά οφέλη τοσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία. Έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά ότι μας βοηθάει να αποβάλουμε το στρες και προάγει την χαλάρωση. Οι πρακτικές και αναπνευστικές της ασκήσεις τονώνουν και αποτοξινώνουν το σώμα και ενισχύουν το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυξάνουν την ενέργεια και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας όπως και την ποιότητα του ύπνου.

Διατηρείται ενα κέντρο παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στην Θεσσαλονίκη και πλέον και στην Αλεξανδρούπολη αυτό σημαίνει οτι ο κόσμος έχει στραφεί προς τις εναλλακτικές θεραπείες. Που πιστεύεται οτι οφείλεται αυτό;

Τόσο τα παραδείγματα ανθρώπων που επωφελήθηκαν ψυχικά και σωματικά από την δοκιμή μιας εναλλακτικής θεραπείας όσο και η γενικότερη τάση των ανθρώπων να επιστρέφουν σε πιο φυσικές μεθόδους αυτοδιαχείρισης της ζωής τους φαίνεται να αποτελούν καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση του ενδιαφέροντος γύρω από το ενναλακτικό χώρο.

Ουσιαστικά επανεκτιμούμε και επεκτείνουμε γνώσεις και τεχνικές που χρησιμοποιούνταν εμπειρικά επι αιώνες πριν η συμβατική ιατρική και γενικότερα ο δυτικός τρόπος σκέψης μπει στη ζωή μας. Βέβαια τώρα που μπήκαν στη ζωή μας πλέον προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε αυτές τις γνώσεις και τις τεχνικές μέσα από ένα πιο επιστημονικό πρίσμα που επιτάσσει η σύγχρονη δυτική σκέψη και μεθοδολογία.

Σε ποιες περιπτώσεις – παθήσεις ενδείκνυται ο βελονισμός; Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει και σε ψυχικές παθήσεις;

Μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις παθήσεις η παραδοσιακή κινεζική ιατρική βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου σωματικές και ψυχικές συνδεδεμένες με το περιβάλλον του ως ενα ενιαίο και αλληλένδετό συνόλο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής εικόνας ανισορροπίας το λεγόμενο σύνδρομο.

Ένας καταρτισμένος θεραπευτής που εφαρμόζει βελονισμό έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις ανισορροπίες της ροής της ενέργειας το λεγόμενο "Τσι" και των δυσλειτουργιών του οργανισμού πριν εκείνες εκδηλωθούν σε ασθένεια.

Σκοπός του είναι να παρατηρεί και να διορθώνει την διαταραχή στην ομοιόσταση του οργανισμού πριν παγιωθεί η αρρώστια.

Έτσι η εφαρμογή της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του Βελονισμού συγκεκριμένα είναι σημαντικότατη και όσον αφορά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Γιατι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι ανώτερη της θεραπείας.

Αυτό το διάστημα σας βρίσκει ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη; Ο κόσμος της Αλεξανδρούπολης σας δέχθηκε; Είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους θεραπείες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να συναντησω σε μια τόσο μικρή πόλη τόσο πολλούς ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στις εναλλακτικές μεθόδους και αγκαλιάζουν τόσο ζεστά αυτό που προσφέρω. Οι Αλεξανδρουπολίτες είναι πολύ προοδευτικοί και αυτός είναι και ένας απ' τους λόγους που αποφάσισα να γίνω και μόνιμος κάτοικος.

Με ποιο τροπο βοηθάει ο βελονισμός στο αδυνάτισμα;

Κατά την βελονιστική προσέγγιση η αύξηση του βάρους σχετίζεται με την διαταραγμένη ροή της ενέργειας από και προς τον υποθάλαμο του εγκεφάλου οοποίος είναι υπεύθυνος για τις ορμόνες και την ομοιόστασή του οργανισμού. Στο αδυνάτισμα ο βελονισμός δρα πολυεπίπεδα. Αναστέλλει την όρεξη αλλά και μειώνει το χρόνο κορεσμού βοηθώντας το άτομο όχι μόνο να ελάττωση την ποσότητα τροφής που προσλαμβάνει αλλά και βοηθώντας να αποφύγει βουλιμικά επεισόδια. Επίσης προσφέρει αίσθημα ευεξίας κάνοντας το άτομο πιο θετικό στην προσπάθεια αυτή και αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό.

Πραγματικά από την εμπειρία μου ο βελονισμός για το αδυνάτισμα και ο βελονισμός για το κάπνισμα θεωρώ ότι έχουν αποτελέσει τεράστια αυτό διαφήμιση για τον ίδιο τον βελονισμό και αυτό γιατί έχει εντυπωσιακά αποτέλεσμα τα οποία είναι ορατά και από τρίτους.

Υπάρχει η πιθανότητα ο Βελονιστής να βάλει την βελόνα σε ένα «λάθος» σημείο και αυτό να επιφέρει βλάβη στον ασθενή;

Δεν υπάρχουν λάθος σημεία, στη χειρότερη περίπτωση ο βελονιστής να μην διεγείρει το σημείο αλλά ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν επέρχεται εξαιτίας του βλάβη στον ασθενή απλά έχουμε μια αδιάφορη θεραπευτική συνεδρία.

Η μόνη σοβαρή βλάβη που μπορεί να υποστεί κανείς από τον βελονισμό είναι μόνο μώλωπες και αυτοί προέρχονται από ρίξεις μικροαγγείων κατά την είσοδο της βελόνας.

Μπορώ να συνδυάσω τον βελονισμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες (π.χ. ομοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, shiatsu κλπ)?

Βεβαίως και μπορώ να συνδυάσω τον βελονισμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες και μάλιστα αυτό πολλές φορές είναι απαραίτητο ώστε να επέλθει ταχύτερο και σταθερό αποτέλεσμα.

Ο βελονισμός είναι επώδυνος;

Ο βελονισμός βέβαια δεν είναι ανώδυνος υπάρχει ελάχιστο αίσθημα πόνου παρόλα αυτά ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι αυτοί που επιλέγουν τους λίγους πόνους γλυτώνουν τους πολλούς.

Κώνσταντίνε κλείνοντας θέλω να σε ρωτήσω παρακολουθείς το e-evros.gr; 
Ανελλιπώς! Μπορείς να βρείς οτιδήποτε θέλεις, είτε από είδηση είτε από διασκέδαση που αφορά τον Έβρο. Ο Θάνος έχει ένα μοναδικό τρόπο να είναι πάντα πρωτοπόρος... κάνει τα "μαγικά" του!

- Ευχαριστούμε πολύ Κώνσταντίνε!

Εγώ σας ευχαριστώ!

Φωτ: Κωνσταντίνος Ορδουμποζάνης

Who is Who - e-evros
Who is Κωνσταντίνος; Who is Κωνσταντίνος; Who is Κωνσταντίνος; Who is Κωνσταντίνος; Who is Κωνσταντίνος; Who is Κωνσταντίνος;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων