Say "cheese"
e - fans
Γλυκοί πειρασμοί
Τα χωριά του Έβρου
Τι παίζει η ΤV τώρα
Οδηγός επιχειρήσεων

Who is Who

Who is Σωτήρης;

Who is Σωτήρης;

26-03-2017

Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοσή μας. Η λαϊκή μουσική μας παράδοση είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού!

Όπως η ελληνική γλώσσα έφτασε ως εμάς διαρκώς εξελισσόμενη, έτσι και η παραδοσιακή μας μουσική. Η αντιστοιχία με αρχαία  μετρικά κλπ. πρότυπα δείχνει μια αδιάκοπη συνέχεια. Η παράδοση δεν είναι υλικό για αρχείο, είναι το κεφάλαιο που οφείλουμε να παραδώσουμε γνήσιο και αυθεντικό στις επερχόμενες γενναίες, για να συμβάλλει στη διατήρηση της δημοτικής μας παράδοσης.

Και αυτά είναι κάτι που ξέρει καλά ο Σωτήρης Ιντζούδης. Λίγη ώρα να μιλήσεις μαζί του καταλαβαίνεις αμέσως την αγάπη του και πόθο του για την παράδοση. Άλλωστε φαίνεται και από τον τρόπο που χειρίζεται την γκάϊντα. 

Πάμε να δούμε λοιπόν who is Σωτήρης: 

- Σωτήρη, αρχικά που γεννήθηκες και που μεγάλωσες; Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσα στο Αρδάνιο.

- Από πότε ξεκινά η σχέση σου με τη μουσική; H σχέση μου με την μουσική ξεκινά σε μικρή ηλικία, γύρω στα 11 που άρχισα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και παράλληλα βοηθούσα στην εκκλησία του χωριού. Επίσης τότε ήταν που ξεκίνησα και μαθήματα παραδοσιακού χορού.

- Και η γκάιντα πως μπήκε στη ζωή σου; Στα 15 μου, μου προτείνανε τυχαία να παρακολουθήσω και να κάνω μαθήματα γκάιντας, όπου και το δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τότε ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος έρωτας... (χαμογελάει). 

- Κι έπειτα έρχονται και οι συνεργασίες με αξιόλογους Θρακιώτες μουσικούς. Πως προέκυψε αυτό; Στα 18 μου κατέβηκα λόγω δουλειάς στην Αθήνα, διότι η δουλείά μου είναι αστυνομικός, κι εκεί μπόρεσα να έχω ταυτόχρονα δύο πράγματα που αγαπώ μαζί. Τη δουλειά μου και το χόμπι μου. Έτσι ήρθα σε επαφή με αξιόλογους Θρακιώτες μουσικούς, όπου και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ μουσικά μαζί τους. Και θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικούς από αυτούς: o Bαγγέλης Δημούδης, ο Βαγγέλης Παπαναστασίου και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, όπου μαζί τους είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μεγάλες παραστάσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ενώ παράλληλα πήρα και το πτυχίο Βυζαντινής μουσικής.

- Σωτήρη, τι σημαίνει η παραδοσιακή μουσική για εσένα; Για μένα η παραδοσιακή μουσική, είναι αυτό που είμαστε, αυτό που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας και σε όλες τις υπόλοιπες γενιές. Αυτό που τονίζω πάντα είναι πως η παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μετάδοση της φλόγας.

- Θα παρότρεινες τα νέα παιδιά να μάθουν γκάιντα; Εννοείται! Προσπαθώ μονίμως να στρέψω τα νέα παιδιά προς τη λαϊκή παράδοση και την εκμάθηση της γκάιντας. Οι νεότεροι πρέπει να ασχοληθούν με την παραδοσιακή και βυζαντινή μας μουσική, να μάθουν και να αγαπήσουν τα ήθη, έθιμα και τα τραγούδια του τόπου μας.

- Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι; Κάθε τραγούδι έχει διαφορετική σημασία για μένα. Το κάθε ένα μου προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και "εικόνες". Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ, πραγματικά να ξεχωρίσω κάποιο.

- Tι σου αρέσει και τι θα άλλαζες στον τόπο σου; Ξέρετε, νομίζω πως αν δεν φύγεις από τον τόπο σου δεν καταλαβαίνεις πόσο πολύ μπορεί να σου λείψει και πόσο πολύ τον αγαπάς. Οι μυρωδιές του, τα χρώματά του, οι σχέσεις των ανθρώπων, όταν είσαι μακριά σου λείπουν καθημερινά. Και το κατάλαβα όταν επέστρεψα αυτό. Και όσο για το τι θα άλλαζα, αυτό θα ήταν να γίνει ευρύτερα διαδεδομένη η παράδοσή μας, να την αγαπήσουν και να την νοιώσουν όσο περισσότεροι γίνεται.

- Παρακολουθείς το e-evros.gr; Και ποιος δεν το παρακολουθεί; (...χαμογελάει πάλι) Φυσικά και το παρακολουθώ και ενημερώνομαι και θα 'θελα να δώσω και πολλά συγχαρητήρια γιατί εκτός από την σωστή και έγκυρη ενημέρωση που δίνετε, μέσω από αυτές τις συνεντεύξεις δίνετε και την ευκαιρία στον κόσμο να μάθει για την παράδοση και τη μουσική. Και ένα άτομο να θελήσει να ασχοληθεί με αυτό και να μάθει την παράδοση του τόπου του είναι κέρδος.

Φωτ.: Κ. Ορδουμποζάνης

 

Who is Who - e-evros
Who is Σωτήρης; Who is Σωτήρης; Who is Σωτήρης; Who is Σωτήρης; Who is Σωτήρης;
Who is Who
Ό,τι "παίζει"!
χαρτης επιχειρησεων