Σήμερα είναι: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ΚΡΟΝΟΣ Δερέμπεης μικρό SOHO

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25-11-2015

Στις 17 Δεκεμβρίου 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε τη σημερινή μέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ που αγωνίστηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία για την ανατροπή δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίλο, με αποτέλεσμα να βασανιστούν και να δολοφονηθούν στις 25 Νοεμβρίου 1960.  

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) 13.000.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. 

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στο κοντινό του περιβάλλον κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή τη στιγμή είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ σε προηγούμενη μελέτη το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 22%.

Αυτά επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την 25η Νοεμβρίου προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ ιατροδικαστικά ιατρεία θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Η πλήρης λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία υπάρχουν στον ιστότοπο της ΙΕΙ εδώ.

Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα :

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2014 σε συνέδριο με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών από την υπεύθυνη του έργου Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Κατερίνα Δρούγα, και αφορούν 4000 γυναίκες που υποδέχτηκαν τα Συμβουλευτικά Κέντρα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, προκύπτει ότι οι γυναίκες αυτές είναι:

  • στην πλειονότητά τους Ελληνίδες (85%)
  • 26% από αυτές απόφοιτες δευτεροβάθμιας εκπαίδευση
  • 46% έγγαμες με παιδιά
  • 52% άνεργες και κακοποιούνται από τον πρώην ή νυν σύζυγο/σύντροφο
  • 80% των γυναικών αυτών αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία
  • 3% σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
  • 11% ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Στους πρώτους 30 μήνες λειτουργίας τους τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχτηκαν 6.284 αιτήματα γυναικών για νομική στήριξη (34%), ψυχολογική στήριξη (29%) και κοινωνική στήριξη (16%). Επίσης πραγματοποιήθηκαν 13.703 συμβουλευτικής, εκ των οποίων το 48% αφορούσε ψυχολογική στήριξη, το 28% κοινωνική στήριξη και το 22% νομική στήριξη (στοιχεία: tanea.gr).

Ας θυμηθούμε εδώ την ιστορία της δικιάς μας Φανής, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα υπέστη σοβαρή κακοποίηση από τον σύντροφό, ενώ κανείς στο περιβάλλον της δεν μπορούσε να την βοηθήσει, ακόμα κι αν κατανοούσαν τα σημάδια της κακοποίησης. Η Tηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 παρέχει συμβουλές γι' αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν γνωρίζουν πώς.

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα:

"Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα! Περισσότερες από 20.000 κλήσεις έχει δεχθεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της.

Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι. Αν πάλι δεν είναι τίποτα από αυτά, αν είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη τόσο το χειρότερο… ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατανοώντας τη σημασία του προβλήματος για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες,  υλοποίησε με επιτυχία το πρώτο εθνικό, συνεκτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών δημιουργήθηκε και  λειτουργεί σε όλη τη χώρα και προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Η αναγκαιότητα των δομών αυτών για την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, αλλά επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Τα θύματα σπάνε τη σιωπή τους, η κοινωνία δεν κλείνει πια τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Χτίζουμε μαζί την κοινωνία όπου οι αρχές της ισότητας,  της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή."