Κάτι τρέχει στον Έβρο

5 εκ. € για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ 16 μήνες αργότερα

5 εκ. € για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ 16 μήνες αργότερα

10-07-2018

Εκκινούν όπως όλα δείχνουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης στο Τέμενος Βαγιαζήτ στην κεντρική πλατεία Διδυμοτείχου.

Το ιστορικής και ανεκτίμητης αξίας μνημείο το οποίο υπέστη σημαντικές καταστροφές από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 22 Μαρτίου του 2017, παραμένει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και «αφημένο στην τύχη του» έκτοτε, αφού έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες απομάκρυνσης του ξύλινου σκεπάστρου και της μεταλλικής κατασκευής που υποστήριζε την οροφή.

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσουλμανικά τεμένη στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο σωζώμενο στα Βαλκάνια, πρόκειται να αποκατασταθεί σταδιακά αφού έχει ολοκληρωθεί το master plan ενώ το μνημείο παραμένει «Ασκεπές και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τις βροχές που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο» όπως παραδέχθηκε στα Νέα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη –Βλαζάκη, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Προκειμένου το μνημείο να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα προσωρινών στεγάστρων πάνω από τους τοίχους και ένα κεντρικό στη θέση της οροφής ως τον Οκτώβριο. 

Πλέον ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, για την εύρεση των κατάλληλων υλικών και την έναρξη των εργασιών το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και την απομάκρυνση όλων των κατεστραμμένων τμημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου βρέθηκε δύο φορές στο σημείο. Η αποκατάσταση του τεμένους σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί πως για την αποκατάσταση χρειάστηκε η πλατεία να παραμένει κλειστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία εξέλιξης των εργασιών.

 Μαρίνα Κριτού