Σήμερα είναι: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
ALL4U Δερέμπεης μικρό ΙΚΤΕΟ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιταριάς.

Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιταριάς.

26-10-2015

Τα Θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιταριάς τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου 24ης Οκτωβρίου  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη.  

Ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη προσφώνησή του προς τους λιγοστούς κατοίκους του οικισμού μεταξύ άλλων σημείωσε «η Εκκλησία είναι ο τόπος συνάντησης του ανθρώπου με το Θεό και του ανθρώπου με το συνάνθρωπό του» και συνεχίζοντας τους παρότρυνε «να πιστεύετε στο Θεό, και αυτή η πίστη σας να γίνεται αγάπη προς το συνάνθρωπο και ελπίδα για το μέλλον».

Να σημειωθεί τέλος ότι οι εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης του Ναού έγιναν με δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως διότι οι 50 περίπου κάτοικοι του οικισμού ήταν αδύνατο να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο έργο.

Με αφορμή αυτήν την είδηση να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Δημήτριους και Δήμητρες!

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε το 280 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού».

Ο άγιος Δημήτριος θανατώθηκε τελικά όταν έδωσε την ευχή του σ' ένα νεαρό χριστιανό φυλακισμένο, τον Νέστορα, που είχε ώς αποτέλεσμα την νίκη του τελευταίου σε μονομαχία απέναντι στον φοβερό μονομάχο Λυαίο.

Το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, και από ο τάφο μετεβλήθηκε σε βαθύ πηγάδι το οποίο ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του "Μυροβλήτης".

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.