Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Α' ΕΛΜΕ Έβρου: Το Υπουργείο Παιδείας μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «big brother»

Α' ΕΛΜΕ Έβρου: Το Υπουργείο Παιδείας μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «big brother»

11-05-2020

Το Δ.Σ. της Α ́ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου αποφάσισε να οργανώσει παραστάσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους συναδέλφους της Α ́/θμιας Εκπ/σης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον μαθητή δεν θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του.

"Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες σοβαρών ανησυχητικών εξελίξεων στην εκπαίδευση.
Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε για διαβούλευση ένα πολυνομοσχέδιο που φέρνει πολλές αρνητικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και για το οποίο σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα εξέφρασε την αντίθεσή της μέσω των συνδικαλιστικών της οργάνων.

Και τώρα, λίγες μέρες πριν από το άνοιγμα των Λυκείων, με μια ξαφνική τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο (του Υπουργείου Μετανάστευσης) το υπουργείο παιδείας δίνει τη δυνατότητα απευθείας μετάδοσης, σε πραγματικό χρόνο και μέσω διαδικτύου, της δια ζώσης διδασκαλίας σε μαθητές που απουσιάζουν από την τάξη, με το υποκριτικό επιχείρημα «κανείς μαθητής να μην μείνει πίσω».

Με την τελευταία αυτή εξέλιξη το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς ξεχείλισε. Οι εκπαιδευτικοί καταδικάζουν τη συγκεκριμένη τροπολογία:
1.Επειδή είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα και των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

2.Επειδή είναι απαράδεκτη από παιδαγωγική άποψη. Το μάθημα στην τάξη δεν είναι μια διάλεξη του δάσκαλου/καθηγητή, αλλά παράγεται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών και των μαθητών μεταξύ τους. Κι αυτή η ζωντανή σχέση δεν μπορεί να βιντεοσκοπείται για κανέναν λόγο. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτεω«καλοθελητή»!

Μπορεί να ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες αυτόν τον καιρό, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια τα οποία δεν πρέπει να παραβιαστούν και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, για να μην παραβιαστούν. Κανένας εκπαιδευτικός δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, για να γίνουν οι μαθητές του και ο ίδιος θέαμα στο διαδίκτυο. Και η σπουδή της Υπουργού Παιδείας να περάσει
τη συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί μάλλον στο να αποστρέψει το βλέμμα από το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που σε λίγο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή και από την πλημμελή διευθέτηση του ανοίγματος των σχολείων. Γιατί ο τρόπος που θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων από τις 11/5 (για τη Γ' Λυκείου) και στις 18/5 (για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο) δεν είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές που θέτει ο ΕΟΔΥ και δεν
διασφαλίζει ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν υγιείς και ασφαλείς στον σχολικό
χώρο.

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, σταθήκαμε με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας χωρίς καμία απολύτως
στήριξη από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η τροπολογία που ψηφίστηκε υπερβαίνει κάθε όριο, αφού δίνει τη δυνατότητα σε όποιον μαθητή δεν θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του! Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους! Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία!

Ακόμα και αν ψηφιστεί, τονίζουμε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην εφαρμοστεί!

Το Δ.Σ. της Α ́ Ε.Λ.Μ.Ε. Έβρου αποφάσισε να οργανώσει ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ μαζί με τους συναδέλφους της Α ́/θμιας Εκπ/σης την Τετάρτη, 13/5:
- 10.00 π.μ.: παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Α ́/θμιας και Β ́/θμιας Εκπ/σης.
- 11.00 π.μ.: συγκέντρωση/διαμαρτυρία μπροστά στο Δημαρχείο και δημοσιοποίηση των θέσεων του κλάδου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.
 Να αποσυρθεί τώρα το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
 Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που κάνει το μάθημα ριάλιτι
 Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Σύγχρονα , ασφαλή και υγιεινά σχολικά κτήρια, με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων
υποδομών.

Κανένας εκπαιδευτικός να μη δεχτεί κάμερα στην τάξη του και ζωντανή μετάδοση του μαθήματός του!"