Σήμερα είναι: Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
greek english turkish
ΚΡΟΝΟΣ VAMOS SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ακαταδίωκτοι με νόμο οι επικεφαλής - απλήρωτοι αγρότες & εργαζόμενοι στην ΕΒΖ: «αγοράζουν χρόνο»

Ακαταδίωκτοι με νόμο οι επικεφαλής - απλήρωτοι αγρότες & εργαζόμενοι στην ΕΒΖ: «αγοράζουν χρόνο»

31-12-2018

«Το περιμέναμε. Αγοράζουν χρόνο μπας και σωθεί το εργοστάσιο και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εγώ το είχα πει στους αγρότες πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

Αυτό είναι το σχόλιο της δικηγόρου των Τευτλοπαραγωγών του Βορείου Έβρου Μαρίας Γκουγκουσκίδου, ύστερα από την αναστολή της ποινικής δίωξης κατά των επικεφαλών της ΕΒΖ για τις πράξεις μη καταβολής πάσης φύσεως οφειλών της εταιρείας προς το Δημόσιο και άλλους φορείς.

Οι αγρότες κατέφυγαν σε ένδικα μέσα για την διεκδίκηση όσων τους οφείλει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μια πληρωμή που έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 1,5 χρόνο και που παίρνει παράταση ύστερα από την τροπολογία που ψήφισε η Κυβέρνηση στον νόμο 4587/18 «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία θέτει σε ισχύ το ακαταδίωκτο για πρόσωπα που διατέλεσαν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ.

Εν τω μεταξύ, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δόθηκαν στην ΕΒΖ ακόμη 4 μήνες προστασίας από τους πιστωτές της, στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα.

Να σημειωθεί πως και το ακαταδίωκτο και η παράταση της προστασίας της ΕΒΖ από τους πιστωτές της που έληγε στις 3 Ιανουαρίου, ισχύουν έως και την κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία προσυνταξιοδότησης και μετάταξης των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 4 περίπου μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές στους αγρότες στην Ορεστιάδα, η νεότερη εξέλιξη είναι πως έχει υπολογιστεί η οφειλή για τον καθένα ξεχωριστά, χωρίς όμως να υπάρχει ενημέρωση για αποπληρωμή τους.

Μαρίνα Κριτού