Κάτι τρέχει στον Έβρο
Αλεξανδρούπολη: Αργά ή γρήγορα η καταστροφή θα έρθει (videos)
Η χθεσινή καλοκαιρινή μπόρα έδωσε ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Παλαιότερα υπήρξαν χειρότερες καταστάσεις. Αύριο, μεθαύριο μπορεί να τις ξαναζήσουμε.
Βασικό ζήτημα είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις σε ρέματα που οδηγούν τα νερά στη θάλασσα από τα ψηλότερα σημεία. Στο πέρασμα των αιώνων η φύση δημιουργεί από μόνη της τέτοιες "οδούς" απορροής, με βάση το ανάγλυφο του εδάφους. Όπου παρεμβαίνει ο άνθρωπος σ' αυτές τις "οδούς", χωρίς εναλλακτικές λύσεις, δημιουργεί πρόβλημα.
Ας πάρουμε την περίπτωση των Δικέλλων - Μεσημβρίας. Υπάρχει μία βασική δίοδος από τα ορεινά της Πλάκας και του "Καρανίκ-Ντερέ" προς τη θάλασσα, στο ύψος της υπόγειας διάβασης που οδηγεί στα Δίκελλα (του παράπλευρου προς την Εγνατία δρόμου).
Με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, αυτή η δίοδος στένεψε δραματικά, αφού ο δρόμος λειτουργεί ως φράχτης. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται ύδατα και να βγαίνουν στην κάτω πλευρά με μεγάλη ορμή και συνεχή ροή. Εάν προσθέσουμε οτι βρίσκουν συνεχώς άλλα μικρότερα εμπόδια μπροστά τους (φράχτες, μπαζώματα, πρόχειρη οδοποιία, γενικά ανθρώπινες παρεμβάσεις), μπορούμε να καταλάβουμε οτι το κακό δεν θέλει πολύ να συμβεί. Μια μεγάλη σε διάρκεια και όγκο νερού βροχόπτωση, είναι αρκετή να δημιουργήσει προβλήματα και πιθανές καταστροφές. Λίγα χρόνια πριν, η παραλία των Δικέλλων έζησε τέτοιες καταστάσεις και είναι σίγουρο οτι κάποια στιγμή θα τις ξαναζήσει.
Οι περσινές πυρκαγιές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην αύξηση του κινδύνου. Τα δέντρα και οι θάμνοι, ανακόπτουν την ορμή των νερών της βροχής που κινούνται καθοδικά, συγκρατώντας ταυτόχρονα πέτρες, λάσπη, ξύλα, των οποιων η συσσώρευση πιό χαμηλά είναι βασικός παράγοντας φραγής των ρεμάτων, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα.
Η όλη κατάσταση μπορεί να γίνει αντιληπτή μετά από βροχή σε όλο το παραλιακό μέτωπο Μάκρης - Δικέλλων. Σε πολλά σημεία η κίνηση διακόπτεται από αναξέλεγκτη ροή υδάτων. Το ίδιο γίνεται και σε εξοχικές κατοικίες της περιοχής, αφού οι απανωτοί τσιμεντένιοι ή συρμάτινοι ή φυτικοί φράχτες, αποκόπτουν την φυσιολογική ροή που δημιουργείται με βάση τις κλίσεις του εδάφους. Η φύση έχει "λογική". Ο άνθρωπος είναι που λειτουργεί "παρά φύσιν".
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά παραδείγματα, όπως τα δύο βασικά ρέματα εκατέρωθεν της Νέας Χηλής (ανατολικά και δυτικά αυτής), στα οποία έχουν υπάρξει παρεμβάσεις αλλαγής της κοίτης και ταυτόχρονα ελλιπής τακτικός καθαρισμός και αποψίλωσή τους. Το πρόβλημα στον Απαλό, το ρέμα της Μαΐστρου, το ποτάμι των Λουτρών κλπ.
Θα σταθούμε μόνο στο ρέμα Βανικιώτη, που βρίσκεται μέσα στην Αλεξανδρούπολη. Οι χθεσινές εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Η έντονη βροχόπτωση και οι αποψιλωμένες ράχες βόρεια της πόλης προς την Κίρκη, δημιούργησαν αυτό τον ορμητικό όγκο νερού, μαζί με λάσπη, ξύλα, πέτρες, να στριμώχνεται στα όρια του χειμάρρου μέσα στην πόλη, μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα.
Στο ύψος του πάρκου Εγνατία και στο ύψος της Εφορίας και του Μουσικού Σχολείου, μπορούσες να δεις αυτήν την εικόνα με τον ορμητικό όγκο νερού, να βρίσκεται λίγα εκατοστά κάτω από το χείλος του ρέματος. Εύκολα γίνεται αντιληπτό οτι εάν η βροχόπτωση είχε μεγαλύτερη διάρκεια, το νερό και η λάσπη θα ξεχείλιζαν και θα πλημμύριζαν τους παρακείμενους δρόμους, αυλές σπιτιών και τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου μέσα στο πάρκο.
Υπάρχει όμως και το ζήτημα με το υπόγειο τμήμα του ρέματος, πάνω από το οποίο υπάρχει πλέον η οδός Παπαναστασίου. Γίνεται κάποιος έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα; Τα φερτά υλικά, πέτρες, ξύλα, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις σιδερένιες βάσεις, στο τσιμέντο κάτω από την άσφαλτο, στις πέτρες που συγκρατούν τα πλαϊνά του υπόγειου ρέματος; Ποιός μπορεί να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση για όλα αυτά;
Τελικά, ας μην ξεχνάμε οτι οι μεγάλες καταστροφές γίνονται μια φορά μέσα στη διάρκεια πολλών χρόνων. Οι επιπτώσεις όμως για τους ανθρώπους και τα κόστη που χρειάζονται για αποζημιώσεις και επιδιορθώσεις, είναιι ανυπολόγιστα. Οι κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες υπάρχουν για να λειτουργούν και οι αιρετοί εκλέγονται για να προγραμματίζουν και να ελέγχουν την καλή λειτουργία. Ειδάλλως έχουμε απλώς "αυτόματο πιλότο" και προσευχόμαστε να μη μας βρει κάποιο κακό.
newsroom @ e-evros.gr
- Μυτιληνός Ευάγγελος: Υπ. Δημ. Σύμβουλος με την "Εν Έργω Μαζί" του Δημήτρη Πέτροβιτς
(13-09-2023) - Απίστευτη καταγγελία πολίτη για ΔΕΥΑΑ - «Στις φωτιές κινδύνευσε ολόκληρο το υδραγωγείο της πόλης» (video)
(13-09-2023) - Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και εκ νέου υποψήφιος στο e-evros.gr (video)
(13-09-2023) - «Σχέδιο αναγέννησης» για την αποκατάσταση της μελισσοκομίας ζητούν οι μελισσοκόμοι του Έβρου
(13-09-2023) - Έκτακτη χρηματοδότηση 550.000 ευρώ στην ΠΑΜΘ για τις πυρόπληκτες περιοχές
(13-09-2023)