Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
ΔΕΡΕΜΠΕΗΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αλεξανδρούπολη: Πάνω από ένας τόνος ακατάλληλα όστρακα θα κατέληγαν στο πιάτο μας

Αλεξανδρούπολη: Πάνω από ένας τόνος ακατάλληλα όστρακα θα κατέληγαν στο πιάτο μας

24-03-2018

Πάνω από ένας τόνος όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες εχθές από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθη ένας 54χρονος ημεδαπός, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο 49χρονος επί της παλαιάς εθνικής οδού Αλέξανδρούπολης-Κομοτηνής, να μεταφέρει εντός του Ι.Χ.Ε. οχήματός του, τα παραπάνω όστρακα σε εβδομήντα εννέα (79) σάκους.

Ο δράστης, ο οποίος επιπλέον στερούταν άδειας ικανότητας οδήγησης της αρμόδιας Αρχής, οδηγήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε – διακινούσε χίλια ενενήντα τέσσερα κιλά (1.094kg) όστρακα του είδους "Ruditapes decussatus" (αχιβάδα), εκ των οποίων επτακόσια ογδόντα δύο κιλά (782 kg) κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ. και ογδόντα ένα κιλά (81kg) όστρακα του είδους "Venus verrucosa" (κυδώνι), εκ των οποίων είκοσι κιλά (20 kg) κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,0 εκ.

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών, ενώ η αλίευση τους απαγορεύεται στην εν λόγω περιοχή.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.