Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων & Λυκείων.
Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων & Λυκείων.

Ανοίγει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Δευτέρα - Σε ποιες περιοχές παραμένουν κλειστά τα λύκεια

29-01-2021

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, τους Καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη ανακοινώθηκαν τα εξής:

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν σε όλη την χώρα με εξαίρεση τα Λύκεια που είναι σε κόκκινες περιοχές και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Αττική.

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Οι μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα επιστρέψουν, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, τα οποία είναι τα εξής:

  1. υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  2. διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  3. σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  4. χρήση αντισηπτικών,
  5. σχολαστικοί καθαρισμοί,
  6. τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  7. ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  8. σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  9. επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.


Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Όσον αφορά την αγορά θα λειτουργήσει ως εξής:

Με click in shop, δηλαδή με ραντεβού μέσα στο κατάστημα, τα μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία. Όλη η υπόλοιπη αγορά θα λειτουργήσει με το λεγόμενο click away.

Ανοικτά επίσης θα μείνουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα μανικιούρ – πεντικιούρ, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Σάββατο 30.01.2021 για να αποφευχθούν πιθανές εικόνες συνωστισμού κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακο.