Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
VARTAN

Κάτι τρέχει στην Ελλάδα

Για δεύτερη χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Για δεύτερη χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Ανοίγει σήμερα το Τριώδιο - Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις και φέτος

21-02-2021

Σήμερα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ξεκινά η περίοδος του Τριωδίου που θα σημάνει την έναρξη των Αποκρεών και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο Πάσχα.

Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί το κινητό εκείνο τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που ετοιμάζει τον πιστό για τον άξιο εορτασμό των Παθών και της Αναστάσεως. Ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης.

Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.

Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.

Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου.

Για δεύτερη χρονιά δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Μετά το καρναβάλι της Πάτρας που θεωρείται το μεγαλύτερο της χώρας, και η Ξάνθη αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ακόμα και από το εξωτερικό, ενώ οι εκδηλώσεις διαρκούσαν για αρκετές ημέρες πριν από το τριήμερο της Αποκριάς αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της περιοχής.

«Η οικονομική ζημιά είναι τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ το λιγότερο. Είναι πολλά τα λεφτά που χάνει η πόλη γιατί οι εκδηλώσεις κρατούσαν πολλές μέρες με αποκορύφωση το τριήμερο της αποκριάς» επισήμανε ο δήμαρχος της Ξάνθης κ. Τσέπελης στο sputniknews.gr προσθέτοντας ότι οι 700 κλίνες σε όλη την Ξάνθη δεν έφταναν για να φιλοξενήσουν όλους τους τουρίστες με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να πηγαίνουν σε διπλανές πόλεις όπως στη Χρυσούπολη, στην Καβάλα, ακόμα και στην Κομοτηνή.

«Οι εκδηλώσεις διαρκούσαν δύο εβδομάδες, αλλά το τελευταίο τριήμερο ήταν η αποκορύφωση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα» σημείωσε ο δήμαρχος Ξάνθης.

Οι επισκέπτες, όπως ανέφερε, ήταν περίπου 100.000 άτομα και εκτός από τους Έλληνες, πολλοί έρχονταν από Τουρκία και Βουλγαρία. «Έρχονταν με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, έρχονταν 400 λεωφορεία από την Τουρκία γιατί εδώ στην Ξάνθη έχουν συγγενείς και διασκέδαζαν. Περίπου 200 λεωφορεία έρχονταν από τη Βουλγαρία. Όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια» κατέληξε ο κ. Τσέπελης.

Οι όποιες εκδηλώσεις φέτος θα είναι διαδικτυακές, ενώ θα βγουν στον δρόμο και κάποια μουσικά σχήματα προκειμένου να προσφέρουν μια μουσική «ανάσα» στους κατοίκους της περιοχής.