Σήμερα είναι: Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
greek english turkish
JOY ΙΚΤΕΟ ΚΡΟΝΟΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου και οδηγίες πρόληψης για τη χειμερινή περίοδο.

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου και οδηγίες πρόληψης για τη χειμερινή περίοδο.

26-10-2015

Οδηγίες με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιών εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης, καθώς η χρήση τζακιών και θερμαντικών συσκευών αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα σπίτια και κατοικημένες περιοχές. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Εισερχόμενοι στην χειμερινή περίοδο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν σχετικά με την χρήση τζακιών, θερμαστρών ξύλου, που και φέτος αναμένουμε να είναι ιδιαίτερη αυξημένη καθώς και των καυστήρων πετρελαίου και συγκεκριμένα:

Τα τζάκια και ιδιαίτερα οι θερμάστρες ξύλου, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται συντήρηση τακτικά από πιστοποιημένους μηχανικούς, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους καυστήρες πετρελαίου και υγραερίου.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την διαδικασία της καύσης. Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται όταν το καύσιμο υλικό καίγεται χωρίς την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου. Επειδή δεν έχει χρώμα, μυρωδιά ή γεύση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα. Η ήπια μορφή δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο. Η εισπνοή όμως αέρα με υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού στερεί γρήγορα το οξυγόνο από τα ζωτικά όργανα μας, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα και εάν αυτό διαρκέσει πολύ ώρα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. 

Για τους λόγους αυτούς οι πολίτες θα πρέπει:

 1. Να αερίζουν καλά και σε καθημερινή βάση τους χώρους που λειτουργούν θερμάστρες ξύλου και τζάκια.
 2. Να κάνουν τακτική συντήρηση των καυστήρων και καθαρισμό των καπνοδόχων από την αιθάλη
 3. Να μην ανάβουν τα ξύλα στο τζάκι με εύφλεκτα υγρά.
 4. Να τοποθετούνται στους καπνοδόχους φλογοπαγίδες και να μην έρχονται σε επαφή με δένδρα.

Εάν χρησιμοποιούν θερμάστρες πετρελαίου:

 • α) Να μην τροφοδοτούν αυτές με πετρέλαιο όταν καίνε.
 • β) Πάντοτε να είναι προσεκτικοί όταν τις ανάβουν και να μην απομακρύνονται με την πρώτη ένδειξη ότι άναψαν.
 • γ) Εάν πέσει πολύ πετρέλαιο να το βγάζουν με προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην βάζουν φωτιά.
 • δ) Εάν δουν υπερβολική φλόγα να κλείσουν αμέσως τους διακόπτες ροής.
 • ε) Πρέπει όλοι να έχουν στο σπίτι τους τουλάχιστον ένα (1) πυροσβεστήρα.
 • στ) Ποτέ να μην ρίχνουμε νερό στην θερμάστρα πετρελαίου.
 • ζ) Να μην τοποθετούμε εύφλεκτα υλικά κοντά στις θερμάστρες ξύλου.

Σε κάθε περίπτωση και σε περίπτωση εκδήλωσης Πυρκαγιάς καλούμε τηλεφωνικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199." 

Παράλληλα, εξέδωσαν και τον αναλυτικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ευχαριστώντας όλους τους πολίτες, αγρότες και εθελοντές που βοήθησαν η φετινή περίοδος να είναι εξίσου πετυχημένη με την περσινή:

"Η φετινή αντιπυρική περίοδος, έφτασε στο τέλος της και η Πυρ/κή Υπηρεσία Αλεξ/πολης, (που εκπροσωπεί και τις υπόλοιπες Πυρ/κές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου ως Διοίκηση Νομού) θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους πολίτες και αγρότες του Νομού Έβρου, τους υπόλοιπους φορείς - αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί της καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους και ιδιαίτερα για φέτος, αυτόν που εκπροσωπεί τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και τα ΜΜΕ του Νομού μας (ηλεκτρονικά-έντυπα-τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών σπότ αλλά και για την προβολή του έργου μας.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια επιτυχημένη από όλες τις απόψεις περίοδος, εάν αναλογιστούμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σύμμαχός μας (έλλειψη βροχοπτώσεων-πολλά μελτέμια με μεγάλη διάρκεια κ.λ.π). Αναλυτικά σας γνωρίζουμε ότι:

ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν.Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν

 • ογδόντα επτά (87) πυρκαγιές
 • κάηκαν συνολικά χίλια εξακόσια δύο (1602) στρέμματα μικτής έκτασης.

Από το σύνολο των στρεμμάτων τα εννιακόσια ογδόντα (980) κάηκαν στην μεγαλύτερη πυρκαγιά της περιόδου, αυτήν της Ν. Σαμοθράκης την 22 Ιουλίου. Δηλαδή το 60% περίπου του συνόλου των καιόμενων εκτάσεων.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά

 • (33) πυρκαγιές, εκ των οποίων οι
 • δεκαπέντε (15) Αγροτικές-Γεωργικές και κάηκαν (435) στρέμματα
 • οκτώ (8) δασικές και κάηκαν (350) στρέμματα
 • πέντε (5) χορτολιβαδικές και κάηκαν (323) στρέμματα
 • πέντε (5) σε πρανές οδών και κάηκαν (2) στρέμματα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε περίπου τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών συνολικά σε σχέση με πέρυσι (33-31), αλλά είχαμε τριπλάσιο αριθμό καιόμενων στρεμμάτων (1.115 στρέμματα φέτος έναντι 316 πέρυσι), κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μεγαλύτερη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αυτή της Ν. Σαμοθράκης στις 22 Ιουλίου στην οποία κάηκαν συνολικά (986) στρέμματα μικτής βλάστησης.

Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά

 • οκτώ (8) πυρκαγιές και κάηκαν εκατόν εξήντα έξι (165) στρέμματα, εκ των οποίων
 • δύο (2) Δασικές από τις οποίες καήκαν (75) στρέμματα
 • πέντε (5) χορτολιβαδικές και κάηκαν (78) στρέμματα
 • τρείς (3) σε πρανές οδών και κάηκαν (12) στρέμματα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε μεγάλη μείωση συνολικά των πυρκαγιών και των καιόμενων στρεμμάτων κατά 50% περίπου σε σχέση με την περσινή περίοδο. Επίσης εκδηλώθηκαν φέτος δύο (2) δασικές πυρκαγιές έναντι καμιάς πέρυσι, που οφείλονται σε βολές των Ε.Δ στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος .

Γ) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Ορεστιάδας και του Π/Κ Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά

 • σαράντα έξι (46) πυρκαγιές και κάηκαν τριακόσια είκοσι δύο (322) στρέμματα, εκ των οποίων
 • μία (1) δασική οπου κάηκαν τριάντα (30) στρέμματα
 • δεκατρείς (13) αγροτικές  οπου κάηκαν συνολικά εκατόν τριάντα στρέμματα (130)
 • δεκατέσσερις (14) χορτολιβαδικές, κάηκαν (142) στρέμματα
 • δεκαοκτώ(18) πυρκαγιές σε πρανή οδών και κάηκαν είκοσι στρέμματα(20)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος είχαμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό πυρκαγιών αλλά με αυξημένες κατά 50% καιόμενες εκτάσεις κυρίως σε αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ-ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
Κατά την διάρκεια της φετινής Αντιπυρικής περιόδου, όσον αφορά την επικινδυνότητα, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στον Νομό Έβρου, αυτές ήταν σαφώς δυσμενέστερες της περυσινής περιόδου και συγκεκριμένα, επικρατούσαν από τα μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι 5-6 Β και μερικές φορές 7-8Β9 (Μελτέμια μεγάλης διάρκειας έως και εβδομάδα) που σε συνδυασμό με την χαμηλή σχετική υγρασία και την αυξημένη θερμοκρασία ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες καθιστούσαν επικίνδυνα εκρηκτικό μίγμα για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι φέτος κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είχαμε συνολικά τριάντα δύο (32) ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν (3) και δύο (2) ημέρες (4), έναντι εννέα (9)ημερών με δείκτη (3) και δύο (2) με (4) την περσινή αντιπυρική περίοδο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν κατά πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με πέρυσι γι΄αυτό και η επιτυχία του έργου μας αποκτά μεγαλύτερη αξία. Ο Νομός Έβρου και η Ν.Σαμοθράκη συγκαταλέγεται στους νομούς της Ελλάδας με την μεγαλύτερη επικινδυνότητακαι στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης κατέχει την πρώτη θέση.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι τους μήνες Ιούλιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου υπήρξε ανομβρία στον Νομό μας.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Oι αιτίες των πυρκαγιών ποικίλουν. Η περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια ,αλλά την φετινή περίοδο παρατηρήθηκαν περιπτώσεις πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση. Επίσης ένα μικρό μέρος πυρκαγιών οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα(κεραυνοί).

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλονται κατά κύριο λόγο στην σωστή συμπεριφορά των πολιτών και των αγροτών του νομού μας ,οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι΄αυτό τους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης όταν χρειάστηκε συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση πυρκαγιών όπως αυτή της Ν.Σαμοθράκης. Η επιτυχία της φετινής Αντιπυρικής περιόδου, οφείλεται όμως και στην αυξημένη ετοιμότητα που προσπαθήσαμε να επιτύχουμε στο μέτρο του δυνατού, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν ,με αποτέλεσμα την άμεση αντιμετώπιση όλων των συμβάντων που εκδηλώθηκαν και την άριστη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως το Τμήμα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων, την Δασική Υπηρεσία, τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ, τους Εθελοντές οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης και τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών κ.α. τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.