Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
greek english turkish
KOYKORAVAS TIMI MIKRO AL FARO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων ζητά η ΚΕΔΕ –  «Παρόντες» Β.Λαμπάκης & Χ.Μέτιος

Δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων ζητά η ΚΕΔΕ – «Παρόντες» Β.Λαμπάκης & Χ.Μέτιος

25-06-2018

Στην κρίση των πολιτών πίστευει πως θα πρέπει να εναποτεθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους της π.ΓΔΜ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν οι αυτοδιοικητικοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής τους.

Η κοινή συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από κοινού με Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιο, την Αντιπρόεδρο της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βαγγέλη Λαμπάκη, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, εξέφρασαν την κάθετη αντίδρασή τους στην επιλογή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».

«Μονόδρομο» αποτελεί, σύμφωνα με τους αυτοδιοικητικούς η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, αφού σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη αφού όπως επισήμανε «σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος».

Στο πλευρό του Προέδρου της ΚΕΔΕ τάσσονται τόσο ο Βαγγέλης Λαμπάκης, όσο και ο Χρήστος Μέτιος. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ενώ ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ σε δημόσια ανάρτησή του επισήμανε ότι η στάση της κυβέρνησης τον βρίσκει αντίθετο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κοινή-διευρυμένη συνεδρίαση των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων καθώς και των φορέων της βόρειας Ελλάδας για να καθοριστεί ο τρόπος αντίδρασης της Αυτοδιοίκησης στη Συμφωνία.

Μαρίνα Κριτού 

RUN Greece