Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εβρίτες ανάμεσα στους Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που θα συνδράμουν στα ερείπια της Τουρκίας

Εβρίτες ανάμεσα στους Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που θα συνδράμουν στα ερείπια της Τουρκίας

08-02-2023

Ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, που έπληξαν τις νότιες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας, κατόπιν εντολής του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες για τις σεισμόπληκτες περιοχές ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες οι οποίοι θε μεταβούν τις επόμενες ώρες στην Τουρκία προκειμένου να συνδράμουν είναι και Έβριτες.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΗΣ


Πρόκειται για τον Γιουσούφ Πίσκα ο οποίος υπηρετεί στην Πυροσβεστική της Κομοτηνής και έχει καταγωγή από το Δέρειο ο οποίος θα πάει ως μεταφραστής. Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα ονόματα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μετάβαση του κλιμακίου στις σεισμόπληκτες περιοχές οδικώς.

Αν και στην αρχή ήταν να μεταφερθούν περισσότεροι από τον Έβρο, για γραφειοκρατικούς λόγους, αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό. 

Παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί υλικά της ΕΜΑΚ από όλη την Ελλάδα και θα μεταφερθούν με λεωφορεία και φορτηγά στις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως μέχρι στιγμής η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, με την εν λόγω επιχείρηση να καταγράφεται σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.

«Σήμερα το πρωί είχαμε τη δραματική διάσωση ενός ακόμη νεαρού ατόμου. Επομένως, έχουμε φτάσει, αισίως, σε έναν αριθμό τεσσάρων διασωθέντων. Επιπλέον, έχουμε ανασύρει τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.

Να σημειωθεί πως ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλος, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.

Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και ελβετική αποστολή διάσωσης και αναμενόταν και η αποστολή από την Ιταλία.