Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
THE GARDENERS

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Εγκαίνια στο μοναστήρι του Χριστού στα Θέρμα της Σαμοθράκης από τον Μητροπολίτη κ.Άνθιμο

Εγκαίνια στο μοναστήρι του Χριστού στα Θέρμα της Σαμοθράκης από τον Μητροπολίτη κ.Άνθιμο

20-07-2020

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου και ώρα 19:00, στο μοναστήρι του Χριστού στα Θέρμα , ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ,Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος, θα τελέσει θυρανοίξια, με αγιασμό και εσπερινό παρουσία όλων των Ιερέων του νησιού.

Καλείστε όλοι οι φορείς και οι πολίτες να παρευρεθείτε.

Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Η μονή αυτή, που ονομάζεται και Χριστός, βρίσκεται στα Θέρμα.

Υπήρξε μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και στις μέρες μας σώζεται μόνο τμήμα του καθολικού. Πρόκειται για υστεροβυζαντινή εκκλησία και μοναδικό υπόλειμμα του μοναστηριού που βρισκόταν άλλοτε στην περιοχή.

Είναι ένα  μεταβυζαντινό μνημείο, πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, στη βορεινή πλευρά της Σαμοθράκης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Λουτρά. Σε μια μαγευτική τοποθεσία, κάτω από τεράστια πλατάνια και καστανιές, το Μοναστήρι του Χριστού, που χρονολογείται στην μεταβυζαντινή εποχή, παλιά Μονή των Ιβήρων, αποτελεί τόπο ανάπαυλας κοπαδιών κατσικιών, χώρο κατασκήνωσης ελεύθερων κατασκηνωτών και πρόκληση σε όποιον επιθυμεί να ιδιοποιηθεί, τα αρχαία μάρμαρα και τις θαυμάσιες λαξευμένες πέτρες για να αναγείρει τη δική του έπαυλη.

Και όμως η εκκλησία αυτή αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη σε όσους είχαν την τύχη να την επισκεφθούν είτε τυχαίως είτε κατόπιν υποδείξεως των λιγοστών που γνωρίζουν για αυτήν. Μάλιστα για την ανέγερσή της, οι ειδικοί λένε ότι, έχουν χρησιμοποιηθεί μάρμαρα από το Ιερό των Θεών, πολλές δε μαρμάρινες κολώνες και άλλο υλικό από την Παλαιάπολη βρίσκεται πεταμένο μέσα και γύρω απ΄ αυτό.

Κατά την άποψη του Conze, η μεγαλύτερη και πιθανώς η παλαιότερη ερειπωμένη εκκλησία πάνω στο νησί είναι αυτή της Μονής του Χριστού στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Σάος.

Ο Χρηστομάνος επισκέφθηκε το μοναστήρι και γράφει ότι απέχει μία ώρα από τον Πύργο του Φονιά δυτικά και εν μέσω τοπίων δενδροφόρων υψούται το ερείπιον του άλλοτε βεβαίως εκτεταμένου μοναστηριού του Χριστού, ως εικάζεται εκ των πολλών θεμελίων.

Σύμφωνα με την κ. Ά. Μαλτέζου (από τα πρακτικά του Συνεδρίου «Μεταβυζαντινή Θράκη») «Το μοναστήρι του Χριστού αναφέρεται εγκαταλειμμένο από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Όπως και ο Άγιος Αθανάσιος, έγινε μετόχι της Μονής Ιβήρων το 1771 σύμφωνα με το αφιερωματικό γράμμα των δημογερόντων του νησιού προς τους Ιβηρίτες πατέρες. Το 1776 το αναφέρει ο επίσκοπος Μαρώνειας που έδειξε ενδιαφέρον για το μνημείο και αναφέρεται επίσης σε φιρμάνι του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, του 1799, ο οποίος μετά από παρέμβαση του Πατριάρχη προστάτευε το μοναστήρι από τους κοσμικούς».

Φ.Δούκογλου