Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
FAGI

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κουτούζος Παναγιώτης (Αστ. Διευθυντής Αλεξ/πολης), Ταξίαρχος Μενεξίδης Νικόλαος (Γεν. Περιφ. Αστ. Διευθυντής ΑΜ-Θ), Διδασκάλου Νικόλαος (Αστ. Υποδιευθυντής Αλεξ/πολης)
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κουτούζος Παναγιώτης (Αστ. Διευθυντής Αλεξ/πολης), Ταξίαρχος Μενεξίδης Νικόλαος (Γεν. Περιφ. Αστ. Διευθυντής ΑΜ-Θ), Διδασκάλου Νικόλαος (Αστ. Υποδιευθυντής Αλεξ/πολης)

ΕΛ.ΑΣ.: Έτσι λειτουργούσε το κύκλωμα τηλεφωνικών απατών στην Αλεξανδρούπολη.

29-10-2015

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Αστυνομικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης παρουσίαση σχετικά με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε ηλικιωμένα κυρίως άτομα και τη σύλληψη δύο μελών της. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχο κ. Μενεξίδη Νικόλαο, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κουτούζο Παναγιώτη και τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διδασκάλου Νικόλαο.

Η οργάνωση, προκειμένου να εξαπατήσει τα θύματά του, προσποιούνταν τους δικηγόρους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα παιδιά των θυμάτων

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Από την παράνομη δράση τους, η οργάνωση κατάφερε να καρπωθεί 40.000 ευρώ. Επειδή η οργάνωση δρούσε και από την Βουλγαρία, αλλά πιθανώς και από τη Ρουμανία, η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάστηκε με την Ιντερπολ σε μια διαρκείς ανταλλαγή πληροφοριών.

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, συνελήφθησαν προχθές το απόγευμα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δύο 23χρονοι αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας.  

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με δομημένη διάθρωση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Η εγκληματική τους διαστηριότητα προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους και στη συνέχεια έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους.

Κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία, γυναίκα της οργάνωσης προσποιούνταν τη δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής βοήθειας, για δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το παιδί του, απαιτούσε διάφορα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος του κυκλώματος προσποιούνταν το παιδί το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα. Ακολουθώς, οι δύο συλληφθέντες μετέβαιναν στις οικίες των θυμάτων και παραλάμβαναν τα χρήματα.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, προέκυψε οτι τα μέλη της οργάνωσης εξαπάτησαν στην Αλεξανδρούπολη τρεις ημεδαπούς ηλικίας 66, 71 και 79 ετών, ενώ αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους δεκατέσσερις (14), επί το πλείστον ηλικιωμένους ημεδαπούς στην πόλη και τα χωριά της Αλεξανδρούπολης. 

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 30.000 ευρώ, ενώ τα παράνομο περιουσιακό όφελος που τελικά κατάφεραν να αποκομίσουν ανέρχεται στα 41.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων

  • 3 κινητά τηλέφωνα
  • 3 πιστωτικές κάρτες
  • το χρηματικό ποσό των 220 ευρώ.
  • το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών

Οι έρευνες συνεχίζονται για να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και άλλων τεσσάρων αγνώστων δραστών, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση - συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και εκβίαση. 

Για το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. πατήστε εδώ.

Παρακολουθήστε video με τις δηλώσεις του κ. Μενεξίδη:

Μόλις 48 ώρες μετά την αποκάλυψη του e-evros.gr για τη σύλληψη δύο δραστών της τηλεφωνικής απάτης στην #Αλεξανδρούπολη (http://goo.gl/etm8CY), η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε και επίσημα τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στο βίντεο, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος κ. Μενεξίδης, δίνει φως στην υπόθεση.Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/el-as-etsi-leitoyrgoyse-to-kyklwma-thlefwnikwn-apatwn-sthn-ale3androypolh/post28146

Posted by e-evros.gr on Thursday, October 29, 2015