Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Σε έναν «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η δημόσια υγεία στον Έβρο.
Σε έναν «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η δημόσια υγεία στον Έβρο.

Έληξε η σύμβαση επικουρικού γιατρού στην παιδιατρική του Διδ/χου.

17-02-2015

Σε έναν «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η δημόσια υγεία στον Έβρο, αφού οι προσλήψεις καθυστερούν, οι ελλείψεις μεγαλώνουν, οι αποχωρήσεις αυξάνονται και τα όρια γιατρών, νοσηλευτών, διοίκησης και ασθενών εξαντλούνται μέρα με τη μέρα.


Ο τρόπος που προσπαθεί η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, κι αφού ‘φως στο τούνελ’ των προσλήψεων δεν φαίνεται, είναι οι τακτικές μετακινήσεις γιατρών από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προς τις άλλες δομές του νομού, ώστε να εξυπηρετούνται, εν μέρει, οι ανάγκες. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα στο νοσοκομείο, αφού ορισμένοι γιατροί που δεν συμφωνούν με την πρακτική αυτή και ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού άμεσα, καταφεύγουν στη χρήση ένδικων μέσων κατά της διοίκησης, η οποία από την πλευρά της απαντά με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου έστω κι έτσι να εξυπηρετούνται οι ανάγκες.


Σε αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου αυτή τη φορά, μετά τη λήξη της σύμβασης της επικουρικής ιατρού που εργαζόταν στην παιδιατρική κλινική, στην οποία πλέον απομένουν τρεις γιατροί, για να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του κεντρικού και βόρειου Έβρου.


Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν περιορίζεται μόνο στην παιδιατρική κλινική, κι ούτε προέκυψε χθες. Με 2-3 γιατρούς λειτουργούν κι άλλες κλινικές, όπως η χειρουργική και η παθολογική. Τα αιτήματα για προσλήψεις έχουν υποβληθεί, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για να έρθουν να εργαστούν στον Έβρο.


Σημειώνεται πως το 2014 το προσωπικό της παιδιατρικής εξυπηρέτησε 15.000 παιδιά, ενώ η κλινική καλύπτει και τη μαιευτική και τις 400 περίπου γέννες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.


Μετά από αυτή την εξέλιξη στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Διδυμοτείχου και επικοινωνία του διοικητή του ΠΓΝΕ Δημήτρη Λαζόπουλου με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Γιώργου Καλτσίδη, ο οποίος είναι πλέον διοικητικά υπεύθυνος για τα Κέντρα Υγείας, αποφασίστηκε για όσο διάστημα χρειαστεί, τα όποια κενά στις εφημερίες της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, να καλύπτονται από τους 3 παιδιάτρους που υπηρετούν στα κέντρα υγείας Δικαίων, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή


Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και
Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα «Προβλήματα λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Διδυμότειχου στην ΠΕ Έβρου».


Η ακολουθούμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές, ακόμα και ολόκληρα νοσοκομεία, να βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους, να δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, όπου την ώρα που τα περιστατικά αυξάνονται, ο αριθμός των γιατρών μειώνεται. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι τεράστιες και αφορούν σχεδόν όλες τις κλινικές, ενώ τα κενά των εφημεριών, καλύπτονται μερικώς με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της ΠΕ Έβρου.


Εντονότερο είναι το πρόβλημα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, της οποίας η λειτουργία απειλείται. Η Κλινική έχει απομείνει μόλις με τρεις γιατρούς, μετά και από τη λήξη της σύμβασης της μοναδικής επικουρικού γιατρού, για τη θέση της οποίας δεν υπάρχει αντικαταστάτης ούτε ειδικευόμενος, ούτε καν αγροτικός γιατρός για να βοηθάει στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Μόνο μέσα στο 2014 η κλινική εξέτασε 15.000 παιδιά, ενώ για τις ανάγκες των 700 παιδιών που νοσηλεύτηκαν στις εφημερίες δεν υπάρχει καν νοσηλευτής. Αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που εξετάζει και η μοναδική παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας.


Παράλληλα η κλινική καλύπτει και τη μαιευτική και τις 400 περίπου γέννες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.


Να σημειώσουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο του Διδυμότειχου καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών ολόκληρου του βόρειου και κεντρικού τμήματος της Π.Ε. Έβρου. Μέχρι πριν τέσσερα περίπου χρόνια, πριν από τη λειτουργία της συγκεκριμένης Κλινικής, όλα τα περιστατικά που έχριζαν νοσηλείας εξυπηρετούνταν από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολη.


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:


● Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής και συνολικά του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
● Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.
16/2/2015

Πηγή: Εφημερίδα 'Γνώμη'