Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
Big Barrel

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κ. Σκρέκας: «Η πρωτεύουσα του Έβρου μετατρέπεται σε κόμβο αποθήκευσης και εξαγωγών ενέργειας»

Κ. Σκρέκας: «Η πρωτεύουσα του Έβρου μετατρέπεται σε κόμβο αποθήκευσης και εξαγωγών ενέργειας»

23-01-2023

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στην Εφημερίδα Μακεδονία, στον απόηχο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφέρθηκε εκτενώς στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας την ως «ενεργειακό σταυροδρόμι» και τονίζοντας πως «η πρωτεύουσα του Έβρου γίνεται ενεργειακό κέντρο και μετατρέπεται σε κόμβο αποθήκευσης και εξαγωγών ενέργειας».

VW Τερζενίδης

Συγκεκριμένα ανέφερε, απατώντας σε σχετική ερώτηση για τις προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας στη μεταφορά ενέργειας:

«Η Βόρεια Ελλάδα διαδραματίζει κορυφαία προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας. Έχετε ήδη αντιληφθεί ότι η Αλεξανδρούπολη αλλάζει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους: η Κυβέρνηση αναπτύσσει τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της, και ειδικά στην περιοχή του Έβρου, προσδίδοντας σε αυτές μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Οι αγωγοί που ήδη διέρχονται από την περιοχή, όπως ο IGB και ο ΤΑΡ αλλά και το FSRU, αναδεικνύουν την γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης. Σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η θέση μας είναι ότι στηρίζουμε όσα έργα μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία στην Ελλάδα».

«Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχές που για χρόνια είχαν αντιμετωπίσει κρατική αδιαφορία, σήμερα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Οι πολιτικές που έχουμε αναπτύξει, αλλάζουν τη μορφή της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε περιοχή της χώρας μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί με βάση τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», κατέληξε ο υπουργός.