Σήμερα είναι: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
greek english turkish
Δερέμπεης μικρό ALL4U SOHO

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κάντε το όπως στον Έβρο – Πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες

Κάντε το όπως στον Έβρο – Πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες

20-09-2017

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείται στον Έβρο, προτείνει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, επικαλούμενος εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Την επιστολή κοινοποιεί επίσης στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, στους Βουλευτές Χίου, την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και το Δήμαρχο.

Σ’ αυτήν αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε. Πρόεδρε,

Είναι γνωστά τα πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες των τοπικών αρχών το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση συσσώρευσης προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά μας, και ιδιαίτερα στη Χίο, για μεγάλο και συχνά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.  Η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική, που έχει ως συνέπεια τον εγκλωβισμό προσφυγικών/μεταναστευτικών πληθυσμών στα νησιά, δημιουργεί και δε λύνει προβλήματα και επιβάλλεται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα και στη νησιωτική ιδιαιτερότητα.

Η ιδιαιτερότητα των νησιών, τόσο ως νησιωτικής, όσο και ως παραμεθορίου περιοχής, επιβάλλει την ταχεία αποσυμφόρησή τους με μετακίνηση των προσφύγων/μεταναστών μετά την καταγραφή και ταυτοποίησή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες (εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ.).  Λόγοι εθνικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί, υπαγορεύουν την αποσυμφόρηση της Χίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην κοινωνική συνοχή θα είναι σοβαρότατες.

Αυτή η πρακτική, της ταχείας μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών,  ακολουθείται ορθώς, και με διακομματική συναίνεση, στην περιοχή του Έβρου. Οι ιδιαιτερότητες του Έβρου ως παραμεθορίου περιοχής είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές των νησιών μας. Ζητούμε συνεπώς, την αναλογική εφαρμογή της και στα νησιά μας, βασισμένοι στο σκεπτικό που συνοπτικά ανέπτυξα παραπάνω.  

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή μου εκφράζω την αγωνία και την εντεινόμενη ανησυχία των συμπολιτών μου και απευθύνω έκκληση για την υιοθέτηση μιας πολιτικής που θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση η διαιώνιση και επιδείνωση της σημερινής κατάστασης, με τη μη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.»

Πηγή: alithia.gr