Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Ορισμένα δένδρα στους ελαιώνες έχουν ηλικία έως και 2.500 χρόνια.
Ορισμένα δένδρα στους ελαιώνες έχουν ηλικία έως και 2.500 χρόνια.

Κινδυνεύουν να χαθούν ποικιλίες ελιάς από τις πυρκαγιές στον Έβρο

19-02-2024

Ενός κακού μύρια έπονται. Ουδέν αληθέστερο. Αυτό βιώνουν οι καλλιεργητές στον Έβρο, έπειτα από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της αγροτικής γής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Μάκρη είναι γνωστή μεταξύ άλλων για την ειδική ποικιλία ελιών που παράγει και το τοπικό ελαιόλαδο, που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ.

Ο Δημοσθένης Χατζηνικολάου, πρόεδρος ελαιοπαραγωγών Μάκρης, εξηγεί πως η φωτιά ήταν η πρώτη καταστροφή και η δεύτερη επήλθε όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα δέντρα τους. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία που παράγεται στην περιοχή δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα σε φυτώρια ή σε άλλους παραγωγούς.

Ορισμένα δένδρα στους ελαιώνες έχουν ηλικία έως και 2.500 χρόνια. Εξ ου και αποκαλείται ως αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα, χρώματος κιτρινοπράσινου-χρυσοκίτρινου.

Κάποια δένδρα διασώθηκαν από την φωτιά και ελπίζεται ότι θα δώσουν νέα φυντάνια για να ξαναρχίσει η καλλιέργεια.

Η αντικατάσταση των καμένων μπορεί να ακολουθήσει την διαδικασία του μπολιάσματος, που όμως θα διαρκέσει γύρω στα δέκα χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι καλλιεργητές δεν θα έχουν εισόδημα και οι δυσκολίες της καθημερινότητας είναι μπροστά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος έχασε γύρω στα 600 δένδρα, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν συνολικά είναι 100 ευρώ το δέντρο, εκ των οποίων τα 50 ευρώ την προκαταβολή θα την πάρουν οι παραγωγοί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση των ελαιώνων θα είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα προσπάθεια, προκειμένου να μην χαθεί μια μοναδική ποικιλία και για να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια οι αγρότες αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης.

Πηγή: ertnews.gr