Κάτι τρέχει στον Έβρο

Κρ. Αρσένης (ΜΕΡΑ 25): "Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου"
Κρ. Αρσένης (ΜΕΡΑ 25): "Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου"

Κρ. Αρσένης (ΜΕΡΑ 25): "Αιολικά στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και στο Δέλτα του Έβρου"

12-04-2021

O βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σχετικά με τα αιολικά πάρκα στη Ροδόπη και στο Δέλτα του Έβρου.

"Εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης υπάρχουν 7 περιοχές του δικτύου NATURA 2000, 2 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, 7 ως Καταφύγια Άγριας Ζωής βάσει της εθνικής νομοθεσίας και 3 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Βιογενετικά Αποθέματα.

 

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την παρουσία των πλέον εκτεταμένων και παραγωγικών δασών της Ελλάδας, τα οποία, μεμονωμένα, χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα ως προς τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αδιατάρακτο φυσικό οικοσύστημα του Παρθένου Δάσους Φρακτού, το μοναδικό στην Ελλάδα αμιγές δάσος Σημύδας, το δάσος της Τσίχλας και της Χαϊντούς και το δάσος της Ελατιάς που, με κυρίαρχο είδος την ερυθρελάτη, παραπέμπει σε τοπία της Βόρειας Ευρώπης. Στην περιοχή έχει δοθεί άδεια παραγωγής αιολικών ακόμα και δίπλα στον καταρράκτη Λειβαδίτη.

Ανατολικότερα στην Π.Ε. Έβρου υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες εκατοντάδες Α/Γ. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας από το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ, ένας προβληματικός χαρακτηρισμός για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Στην εκβολή του Δέλτα του Έβρου, τον σημαντικότερο μεταναστευτικό διάδρομο της χώρας για την ορνιθοπανίδα, έχει δοθεί ήδη άδεια παραγωγής για 60 Α/Γ offshore και υπό αξιολόγηση για άλλες τόσες δίπλα ενώ κατά μήκος του ποταμού έχει δοθεί άδεια παραγωγής για 28 Α/Γ από τη ΡΑΕ. Μόνο στον κύκλο Φεβρουαρίου κατατέθηκαν 58 νέες αιτήσεις σε Έβρο και Κομοτηνή. Οι 34 δεν θα χρειαστούν καμία μελέτη λόγω της μεθόδου της 'σαλαμοποίησης' που εισήγαγε με Υ.Α. ο κ. Χατζηδάκης.

Δεδομένου ότι:

βάσει του Ν. 3851/10 άρθρο 2, παρ. 1, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 'Η άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. χορηγείται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) με βάση τα παρακάτω κριτήρια:.. θ) Της δυνατότητας υλοποίησης του έργου σε συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. και ειδικότερα με τις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε.' και ο υφυπουργός κ. Ταγαράς κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησή μου στις 29.3.21 με θέμα: "Κύθηρα: Αιολικά μέσα στις ζώνες αποκλεισμού του Χωροταξικού των ΑΠΕ "είχε αναφέρει ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ ελέγχεται από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και όχι από τη ΡΑΕ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα χάρτες με τις ζώνες ασυμβατότητας και ζώνες που προκύπτουν από τις προβλεπόμενες αποστάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων Α.Π.Ε., πώς διασφαλίζετε τις περιοχές όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία Αιολικών Πάρκων;

Απουσία θεσμοθετημένων σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura (Οδηγία 92/43/ΕΕ) με ποιον τρόπο εξετάζετε τη 'Δέουσα Εκτίμηση' των επιπτώσεων συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ;Με ποια εργαλεία εξετάζεται κατά τη διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης η συμμόρφωση με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.;"