Ο πληρέστερος ηλεκτρονικός επαγγελματικός οδηγός του N.Έβρου
EMY ΜΟΝΩΣΕΙΣ

Κάτι τρέχει στον Έβρο

Μετατάσσονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ Ορεστιάδας – αβέβαιο το μέλλον του εργοστασίου

Μετατάσσονται οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ Ορεστιάδας – αβέβαιο το μέλλον του εργοστασίου

05-02-2019

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα είχαν εκπρόσωποι των 220 εργαζομένων στα εργοστάσια της ΕΒΖ στην Ελλάδα.

Απότοκο της συζήτησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Υπουργείου, ήταν η δέσμευση του αν.Υπουργού για την κατάθεση ρύθμισης στη Βουλή, σε ό,τι αφορά την μετάταξη των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η ψήφιση της εν λόγω Τροπολογίας, ουσιαστικά σηματοδοτεί την μετάβαση της ΕΒΖ σε μια άλλη εποχή, μια εποχή δίχως εργαζομένους και με το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας της πλειοψηφίας των εργοστασίων να παραμένει ρεαλιστικό.

Η Τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας του προγράμματος αποζημιώσεων των εργαζομένων, προβλέπει αφενός την ένταξη των εργαζομένων σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους έχουν συμπληρώσει το 56ο έτος της ηλικίας τους, αφετέρου την μετάταξη των νεότερων σε άλλες υπηρεσίες.

Στόχος είναι η μείωση του κόστους μισθοδοσίας της ΕΒΖ στο πλαίσιο του σχεδίου πώλησης της εταιρίας, με σκοπό την «της διασφάλισης της εξυγίανσης και βιώσιμης λειτουργίας» της.

Να σημειωθεί πως αν τελικά δεν προκύψει στρατηγικός επενδυτής (ένας εκ των δύο ενδιαφερόμενων) την εξυγίανση της εταιρείας θα αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς του Δημοσίου πρόκειται να έχουν δημοσιεύσει έως και την επόμενη Τρίτη 12/02 τις κενές θέσεις που δύνανται να πληρώσουν οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι της ΕΒΖ.

Οι τευτλοπαραγωγοί έχουν πληρωθεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση, 79 € το στρέμμα, 10% υψηλότερο σε σχέση με της προηγούμενης χρονιάς.

Ανοιχτές εκκρεμότητες παραμένουν η καταβολή του ΦΠΑ, οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τα ασυγκόμιστα τεύτλα, αλλά και δεδουλευμένα των εργαζομένων.