Ε - ΑΤΡΙΚΑ

Ο καθένας μας μέρος της λύσης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

Ο καθένας μας μέρος της λύσης στην προαγωγή της ψυχικής υγείας

11-10-2016

Περνώντας αυτές τις μέρες από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης ίσως προσέξατε το αναρτημένο μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο καθένας από εμάς είναι μέρος της λύσης.

Ας δώσουμε μαζί ένα τέλος στο στίγμα για την ψυχική υγεία.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή καμπάνια Each of Us και την προσπάθεια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας να προβάλει αυτό το μήνυμα στη χώρα μας στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα.

Το σύνθημα «Ο Καθένας από Εμάς» θέτει ζητήματα ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης στη διαχείριση της «ταμπέλας» για τις ψυχικές διαταραχές από όλους μας, τον εκπαιδευτικό, το δημοσιογράφο, τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, τον πολίτη. Όσοι περισσότεροι κινητοποιούμαστε, τόσο επιτυγχάνουμε το βασικότερο στόχο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας: να την κάνουμε υπόθεση όλων μας. Γιατί αποτελεί υπόθεση όλων μας.

Στη διάρκεια της ζωής μας ένας στους τέσσερις θα βιώσουμε κατάθλιψη. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών κατά τα τελευταία χρόνια και προβλέπουν ότι στην επόμενη δεκαετία η κατάθλιψη θα βρεθεί στην πρώτη θέση των αιτιών που προκαλούν σοβαρές αναπηρίες στα άτομα.

Γνωρίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση είναι σημαντικό, ειδικά σε μι χώρα χωρίς κουλτούρα πρόληψης στην υγεία, να εστιάσουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας. Η πρόληψη συμβάλλει τόσο στη διαχείριση του κοινωνικού στίγματος, που μας αποτρέπει να αναζητήσουμε κατάλληλη θεραπεία, όσο και στην κατάρριψη μιας σειράς «μύθων» και προκαταλήψεων για την ψυχική υγεία, που μετατρέπουν το άτομο με ψυχική διαταραχή από θύμα σε θύτη, ανάγουν τη διαχείριση των διαταραχών στον έλεγχο του ανθρώπινου μυαλού ή αντίθετα τις θεωρούν απολύτως καταστροφικές.

Την αναγκαιότητα εξάλειψης του στίγματος επισημαίνουν τα ίδια τα άτομα με χρόνιες ψυχικές διαταραχές διατυπώνοντας ότι περισσότερο και από τα συμπτώματα της διαταραχής τους υποφέρουν από τις συνέπειές της: το κοινωνικό στίγμα, την απομόνωση, την απουσία υποστηρικτικών δικτύων.

Ο θεσμός «Παγκόσμια Ημέρα» αποτελεί μια ευκαιρία να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες, να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, να «δούμε, να ακούσουμε, να κατανοήσουμε και να πράξουμε αλλιώς» για τα θέματα ψυχικής υγείας, αυτά που μας περιβάλλουν, αυτά που βρίσκονται μέσα μας.

Αγγελική Γιαντσελίδου, Ψυχολόγος MSc,
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις κάνοντας κλικ εδώ.